Mart-Temmuz dönemini kapsayan verilere göre, Pekin'in Rusya’dan ham petrol, petrol ürünleri, gaz ve kömür alımları bir yıl önceki yaklaşık 20 milyar dolardan 35 milyar dolara yükseldi.

Artış, birçok Batılı devletin Ukrayna ile ilgili yaptırımlar nedeniyle Rus emtialarından kaçınmaya başlamasının ardından Çin'in Rusya'nın enerji ihracatındaki indirimlerinden yararlanması ve yeni alıcılar çekmesi ile ortaya çıkıyor.

ANA TEDARİKÇİ OLDU

Çin, Temmuz ayında rekor miktar olan 7,4 milyon tonluk Rus kömürü ithal etti. Rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 daha fazla. Bu, Rusya'yı geçen ay Çin'in en büyük yakıt tedarikçisi yaparak Endonezya'yı ikinci sıraya düşürdü. Temmuz ayında Rusya'dan Çin'e yapılan ham ithalat, Haziran ayına göre hafifçe düştü, ancak yine de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 daha yüksek.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatları geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. Bu rakam, yakıtın Rusya'dan Çin'e ana ulaşım yolu olan boru hatları yoluyla LNG ithalatını içermemektedir, bu da gerçek ithalat hacminin çok daha büyük olabileceği anlamına gelmektedir.

Genel olarak Çin, Rusya'nın yakıt ithalatına geçen yılın aynı ayındaki 4.7 milyar dolardan Temmuz ayında 7.2 milyar dolar harcadı. (RT)