Özel sektörün siber güvenlik uzmanları, birçok fidye yazılımı çetesinin Ukrayna ve Rusya'dan faaliyet gösterdiğini söylüyor. Bazı ABD'li yetkililer ve analistler, Rus fidye yazılımı çetelerinin Kremlin'in zımni onayıyla çalıştığını, ancak doğrudan hükümet tarafından kontrol edilmediğini söyledi.

‘BELKİ SONRAKİ ETKİNLİKLERE ÇAĞIRIRIZ’

Toplantı iki gün sürecek ve altı oturumdan oluşacak ve fidye ödemelerini aklamak için sanal para biriminin kötüye kullanımının ele alınması, fidye yazılımı suçlularının kovuşturulması, fidye yazılımlarına karşı diplomasinin kullanılması ve ulusların bu tür saldırılara karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olma gibi konuları içerecek.

Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte Hindistan, Avustralya, Almanya ve Birleşik Krallık sanal para ve diplomasi gibi konularda tartışmalara öncülük edecek. Toplantıya katılan diğer ülkeler arasında Kanada, Fransa, Birleşik Krallık, Brezilya, Meksika, Japonya, Ukrayna, İrlanda, İsrail, Güney Afrika, Avrupa Birliği yer alıyor.

Üst düzey yetkili, "Ruslarla aktif görüşmeler yapıyoruz, ancak bu özel foruma katılmaya davet edilmediler" dedi ve bunun Rusya'nın gelecekteki etkinliklere katılmasını engellemediğini de sözlerine ekledi.

SULLİVAN: ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ KAÇINILMAZ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çarşamba günü toplantının açılış oturumunda yaptığı konuşmada, toplantının katılımcı ülkelerin hükümetlerinin fidye yazılımı tehdidinin aciliyetini tanıdığını gösterdiğini söyledi.

Sullivan, "Uluslararası işbirliğini, fidye yazılımı ekosistemiyle başa çıkma, suçluları ve onları barındıran devletleri sorumlu tutma ve her bir ülkedeki vatandaşlarımıza yönelik tehdidi azaltma konusundaki ortak yeteneğimizin temeli olarak görüyoruz" dedi.

Reuters