İki maliye bakanı, G20'deki meslektaşlarına yazdıkları bir mektupta, forumun sağlık ve maliye bakanlarının daha iyi işbirliği yapmasına ve önleme, tespit, bilgi paylaşımı ve gerekli her türlü müdahaleyi koordine etmesine izin vereceğini söyledi.

“KOORDİNASYON EKSİKLİĞİNİ GÖSTERDİ”

Pazartesi tarihli mektubun bir kopyası ABD’nin Hazine Bakanlığı tarafından yayınlandı. Yellen ve Indrawati, dünya çapında yaklaşık 5,2 milyon insanı öldüren Covid-19 salgınının ülke düzeyinde hazırlık eksikliğini ve G20 ülkeleri arasında koordinasyon eksikliğini ortaya çıkardığını belirtti.

Cuma günü gerçekleşecek olan G20 sağlık ve maliye bakanları ortak toplantısı öncesinde, "Covid-19 ile mücadelede ilerleme kaydederken, aynı zamanda keskin bir gerçekle de karşı karşıyayız: bu son salgın olmayacak" diye yazdılar. 

“HERKESE KUCAK AÇMALIYIZ”

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ve Singapurlu Kıdemli Bakan Tharman Shanmugaratnam başkanlığındaki Üst Düzey Bağımsız Panel dahil olmak üzere birçok bağımsız kuruluş, böyle bir forumun oluşturulması için çağrıda bulundu.

Yellen ve Indrawati, forumun Dünya Sağlık Örgütü'nün ve diğer teknik kuruluşların çalışmalarını artıracağını ve güçlendireceğini, ancak Afrika Birliği gibi dünyanın dört bir yanından farklı sesleri ve bakış açılarını barındırması gerektiğini söyledi. 

Reuters