CreditSuisse araştırmasına göre, birçok yoksul insan daha da yoksullaşırken, milyoner sayısı dünya genelinde 5,2 milyon artarak 56,1 milyona ulaştı.

YÜKSELEN EV FİYATLARI VE BORSA

2020'de dünya çapında yetişkinlerin yüzde 1'inden fazlası ilk kez milyoner oldu. Borsaların toparlanması ve yükselen ev fiyatları servetlerini artırmaya yardımcı oldu.

Araştırmacılar, servet yaratmanın pandeminin ekonomik sıkıntılarından "tamamen kopmuş" göründüğünü söyledi.Ekonomist ve Global Wealth Report'un yazarı Anthony Shorrocks, pandeminin "küresel piyasalar üzerinde kısa vadeli bir etkisi" olduğunu söyledi, ancak bunun "Haziran 2020'nin sonunda büyük ölçüde tersine döndüğünü" de sözlerine ekledi.

3 KAT ARTTI

Shorrocks, "Finansal varlıkların daha az yaygın olduğu alt servet gruplarında, servet durma eğiliminde veya çoğu durumda gerileme eğiliminde. Altta yatan faktörlerin bazıları zamanla kendi kendine düzelebilir. Örneğin, faiz oranları bir noktada tekrar yükselmeye başlayacak ve bu varlık fiyatlarını azaltacaktır" dedi. 

Raporda, toplam küresel servetin yüzde 7,4 büyüdüğü belirtildi.21. yüzyılın başlangıcından bu yana, 10 bin ila 100 bin dolar arasında serveti olan insan sayısı, 2000'de 507 milyondan 2020'nin ortalarında 1,7 milyara ulaşarak üç kattan fazla arttı.

Artışın "özellikle Çin olmak üzere yükselen ekonomilerin artan refahını ve gelişmekte olan dünyadaki orta sınıfın genişlemesini" yansıttığı söylendi.

‘’BÜYÜK BİR MALİYETİ OLDU’’

CreditSuisse'inbaş yatırım yetkilisi NannetteHechler-Fayd'herbe, "Hükümetlerin ve merkez bankalarının pandemiden en olumsuz şekilde etkilenen bireyleri ve işletmeleri desteklemek için büyük gelir transferi programları düzenlemek ve faiz oranları, tam ölçekli bir küresel krizi başarıyla önledi. Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesinin muhtemelen büyük bir etkisi oldu’’ dedi. Ancak bu müdahalelerin "büyük bir maliyeti olduğunu" da sözlerine ekledi.
 

(BBC)