Rusya'nın enerji kaynaklarından olabildiğince hızlı kurtulmak için Avrupa'nın daha fazla kömür yakması ve başka yerlerden fosil yakıt ithal etmek için daha fazla boru hattı ve terminal inşa etmesi gerekecek.

Bu dramatik değişim, sürücüler, ev sahipleri ve işletmeler için artan yakıt maliyetlerinin ortasında ve siyasi liderlerin Rusya'ya bu kadar enerji bağımlı olmanın getirdiği jeopolitik riskleri yeniden değerlendirirken ortaya çıkıyor. 2021'de Avrupa Birliği, gazının yaklaşık yüzde 40'ını ve petrolünün yüzde 25'ini Rusya'dan ithal etti. Bu, yetkililerin düşmanlıkları önleyeceğini düşündükleri, ancak bunun yerine Rusya’yı finanse ettiği bir ekonomik ilişki.

Bazıları tüm Rus petrol ve gazının derhal boykot edilmesi çağrısında bulunurken, AB Rus gaz ithalatını bu yılın sonuna kadar üçte iki oranında azaltmayı ve 2030'dan önce tamamen ortadan kaldırmayı planlıyor. AB'nin en üst düzey ekonomi yetkilisi Paolo Gentiloni, “Bu kolay olmayacak, ancak yapılabilir” dedi. 

‘AVRUPA İÇİN HATIRLATMA OLUYOR’

Yakın vadede, Rusya ile enerji bağlarının sona ermesi, alternatif fosil yakıt kaynaklarının güvence altına alınmasına odaklanıyor. Ancak daha uzun vadede, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tetiklediği jeopolitik ve fiyat baskıları aslında Avrupa'nın petrol, gaz ve kömürden uzaklaşmasını hızlandırabilir.

Uzmanlar, savaşın yenilenebilir enerjinin sadece iklim için değil, aynı zamanda ulusal güvenlik için de iyi olduğunu hatırlattığını söylüyor. Bu, rüzgar ve güneş enerjisinin gelişimini hızlandırmanın yanı sıra koruma ve enerji verimliliği girişimlerine destek sağlayabilir.

AB, 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla karbondioksit emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltma ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi. Analistler ve yetkililer, AB iklim mevzuatında yer alan bu hedeflere hâlâ ulaşılabileceğini söylüyorlar.

Brüksel'deki Bruegel düşünce kuruluşunda enerji uzmanı olan George Zachmann, Rusya'dan hızlı bir şekilde enerji bağımsızlığı arayışının muhtemelen karbon emisyonlarında "hafif bir artış" gerektireceğini söyledi. Ancak Zachmann, "Uzun vadede bunun etkisi, Avrupa'da yenilenebilir kaynaklara ve enerji verimliliğine daha fazla yatırım görmemiz olacak" dedi. (AP)