Bloomberg’in bildirdiğine göre, ülke, 27 Mayıs'ta vadesi gelen faiz ödemelerinde 30 günlük ödemesiz dönemi karşılamak için Pazar gecesi son tarihini kaçırdı. İki kaynak Reuters'e verdiği demeçte, bazı Tayvanlı Rus eurobond sahipleri Pazartesi günü vadesi gelen faiz ödemelerini almadıklarını söyledi.

‘TARİHİN EN BÜYÜK DÖNÜM NOKTASI’

Resmi bir temerrüt, Rusya'nın şu anda uluslararası borç alamadığı ve bol petrol ve gaz ihracat gelirleri sayesinde buna ihtiyacı olmadığı göz önüne alındığında büyük ölçüde sembolik olsa da, durum Rusya’nın gelecekte borçlanma maliyetlerini artıracaktır.

Borçları ruble olarak ödemeyi teklif eden Rusya, borçlarını ödeyecek parası olduğu için herhangi bir temerrüdü yapay olarak nitelendiriyor, ancak yaptırımların yurtdışında tutulan döviz rezervlerini dondurduğunu söylüyor. Loomis Sayles'in kıdemli analisti olan Hassan Malik, "Aksi halde araçlara sahip bir hükümetin harici bir hükümet tarafından temerrüde düşmeye zorlanması çok, çok nadir bir şey. Tarihin en büyük dönüm noktalarından biri olacak" dedi. 

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov geçen ay yaptığı açıklamada, "Para var ve ödemeye hazır olma durumu da var. Dost olmayan bir ülkenin suni olarak yarattığı bu durum, Rusların yaşam kalitesini etkilemeyecektir" demişti. BlueBay Asset Management'tan Tim Ash, temerrütün Rusya'nın kontrolünün dışında "açıkça" olmadığını ve yaptırımların Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle borçlarını ödemesini engellediğini belirtti. 

40 MİLYAR DOLARLIK BORÇ

Rusya'nın yaklaşık 40 milyar dolarlık yabancı tahvil borcu var. Savaş başlamadan önce, Moskova'nın çoğu denizaşırı ülkelerde tutulan ve dondurulan yaklaşık 640 milyar dolarlık döviz ve altın rezervi vardı.

Bir ülke temerrüde düştüğünde, temerrüt çözülene ve yatırımcılar hükümetin ödeme kabiliyetine ve istekliliğine olan güvenini yeniden kazanana kadar tahvil piyasası borçlanmasından kesilebilir. Rusya zaten batı sermaye piyasalarından kopmuş durumda, bu nedenle borçlanmaya geri dönüş zaten çok uzak. (Guardian)