Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkenin herhangi bir saldırganın "dişini kıracağını" açıklamasından sadece iki hafta sonra, Güvenlik Konseyi sekreteri Moskova'ya karşı dostça olmayan eylemlerin güçle karşılanabileceği konusunda uyardı.

‘’GÜVENLİĞİ ARTTIRMA ARZUSU’’

Bir röportajda Rossiyskaya Gazeta gazetesine konuşan Nikolay Patrushev, ülkenin revize edilmiş ulusal güvenlik stratejisinin Moskova'nın artık sadece ekonomik yaptırımları değil fiili güç kullanmaya istekli olduğu anlamına geldiğini açıkladı.

Patrushev, “Ulusal Güvenlik Stratejisinin yeni versiyonu, Rusya'nın uluslararası alanda öngörülebilirliği, güveni ve güvenliği artırma arzusunu vurgulamaktadır” dedi.

Patrushev, “Aynı zamanda, Rusya'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit eden düşmanca eylemleri bastırmak ve önlemek için simetrik ve asimetrik önlemlerin meşruiyetini not eder” diye ekledi.

PUTİN’DEN ‘SERT’ YANIT VAADİ

Rusya tipik olarak yabancı ülkelerin hamlelerine simetrik olarak, genellikle kısasa kısas şeklinde tepki verirken, Moskova son zamanlarda asimetrik önlemlere istekli olduğunu gösterdi.

Nisan ayında, Çek Cumhuriyeti 18 Rus diplomatı sınır dışı ettikten sonra, Kremlin sayıyı yükselterek 20 Çek'i yollamaya karar verdi.

İki gün sonra, Putin'in Federal Meclis'teki yıllık konuşmasında, yabancı ülkeleri Rusya'nın ulusal güvenliğini tehdit eden herhangi birinin “daha önce hiçbir şeyden pişmanlık duymadıkları gibi yaptıklarından pişman olacakları” konusunda uyardı ve “asimetrik, hızlı ve sert” bir yanıt vaat etti.

Rusya liderine sunulan yeni güvenlik stratejisi, diğer uluslardan gelen hamlelerle başa çıkmak için yeni taktiklerin yanı sıra, Rusya'nın uluslararası rekabet gücünü artırmayı ve dünya seviyelerinin üzerinde bir oranda ekonomik büyüme için koşullar yaratmayı da hedefliyor.
Özellikle ülke ekonomisinin yaptırım baskısına karşı dirençli olması gerektiğini kaydetti.

(RT, Çeviri:Polemikhaber)