Bilim adamları, gürültünün neden olduğu hasarın aşırı avlanma, kirlilik ve iklim krizi kadar zararlı olduğunu, ancak tehlikeli bir şekilde göz ardı edildiğini söyledi. İyi haber, gürültünün anında durdurulabileceği ve diğer sorunların yaptığı gibi kalıcı etkilerinin olmadığıdır.

SES DENİZ CANLILARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Deniz hayvanları, gördüklerinden veya kokladıklarından çok daha uzak mesafelerden duyabilirler, bu da sesin hayatın birçok yönü için çok önemli olmasını sağlar. Balinalardan kabuklu deniz hayvanlarına kadar birçok deniz canlısı, avlanmak, gezinmek, bölgeyi savunmak ve eşleri çekmek, yuva bulmak ve saldırı konusunda uyarmak için sesi kullanır. Gürültü kirliliği ölüm riskini artırır ve patlama gibi aşırı durumlarda doğrudan öldürür.

"AKUSTİK SİS"

Araştırmacılar, fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının okyanusları daha asidik hale getirdiğini, daha da gürültülü bir okyanusa yol açtığını söyledi. Ancak corona virüs salgını okyanus trafiğini azalttıktan sonra, yaşamının gürültü kirliliğinden hızla kurtulabileceğini gösterdiğini söylediler. İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden ve inceleme ekibinin üyesi olan Steve Simpson, "En küçük planktondan köpekbalıklarına kadar her şey akustik ortamlarını hissediyor" dedi ve "Sonuç olarak, hayvanların iletişim kurmak için ses üretmesi ve aynı zamanda ses alması gerekiyor" şeklinde ekledi. Gürültü kirliliğinin okyanustaki "akustik sis" gibi olduğunu söyledi.

HER DÜZEYDE ETKİLİYOR

Science dergisinde yayınlanan inceleme, gürültünün deniz yaşamı üzerindeki etkilerini değerlendiren 500'den fazla çalışmayı analiz etti. Çalışmaların yaklaşık yüzde 90'ı balinalar, foklar ve yunuslar gibi deniz memelilerine önemli zararlar verdi ve yüzde 80'i balıklar ve omurgasızlar üzerinde etkiler buldu. Analiz, "Ses, ekosistemlerin temel bir bileşenidir ve gürültünün etkileri ve hayvanları her düzeyde etkiler" sonucuna vardı.

"GÜRÜLTÜ YÜZÜNDEN STRESE GİRİYORLAR"

Simpson, "Balıklar, istiridyeler, yengeçler ve mercanların hepsi ses duyar ve yuvalarını yapmak için sağlıklı yerler bulmak için kullanırlar" dedi ve "Dolayısıyla, nakliye veya inşaat gürültüsü bu yön bulma hissini ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda bir ailede yaşamış ve yüzlerce milden fazla avlanmış balinaların iletişim kurabilmek için birbirlerinden 10 mil uzakta yaşamaları gerektiği anlamına gelir’’ şeklinde ekledi. Avustralya'daki motorlu teknelerden gelen gürültünün yırtıcı hayvanların ölüm oranını ikiye katladığını belirterek, "Hayvanların da doğrudan gürültüden strese girdiğini ve bu nedenle genellikle ölümle sonuçlanan kötü kararlar aldıklarını görüyoruz" dedi.  (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com