Afgan kadınlar, yüzlerce kişiyle sokaklarda yürüdüler ve Taliban ülke çapında büyük kazanımlar elde ederken bir meydan okuma gösterisiyle sosyal medyada tüfeklerle fotoğraflarını paylaştılar.

En büyük gösterilerden biri, hafta sonu yüzlerce kadının silah sallayarak ve Taliban karşıtı sloganlar atarak ortaya çıktığı merkezi Ghor ilinde gerçekleşti.

‘’SAVAŞMAYA HAZIRIZ’’

Hem sosyal muhafazakarlık hem de deneyim eksikliği nedeniyle yakın zamanda çok sayıda kadının ön saflara geçmeleri pek olası değil. Ancak militanların tehdidi altında olan halk gösterileri, birçok kadının Taliban yönetiminin kendileri ve aileleri için ne anlama gelebileceği konusunda ne kadar korktuğunu hatırlatıyor.

Ghor kadın müdürlüğü başkanı ve yürüyüşçülerden biri olan HalimaParastish, “Sadece sembolik olarak güvenlik güçlerine ilham vermek isteyen bazı kadınlar vardı, ancak daha fazlası savaş alanlarına gitmeye hazırdı. Buna kendim de dahil. Ben ve diğer bazı kadınlar yaklaşık bir ay önce valiye gidip savaşmaya hazır olduğumuzu söyledik” dedi. 

‘KADINLAR EVDEN ÇIKAMAZ’

Eylemciler ve bu bölgelerde yaşayanlar, kontrol ettikleri bölgelerde Taliban'ın kadınların eğitimine, hareket özgürlüklerine ve kıyafetlerine şimdiden kısıtlamalar getirdiğini söylüyor. Bir bölgede, kadınların burka giymelerini talep eden el ilanları dolaşıyordu.

Taliban, kontrol ettikleri Ghor bölgelerinde kadınların hayvanlara bakmasını veya arazide çalışmasını bile yasakladı. Kız okullarını kapattılar, kadınlara erkek vasileri olmadan evden çıkmamalarını emrettiler ve hatta sadece erkeklerin katılması gerektiğini söyleyerek düğünlerde toplanmalarını yasakladılar.

KOCASINA KARŞI SAVAŞAN KADIN

Afgan kadınlarının, özellikle ülkenin biraz daha az muhafazakar bölgelerinde silaha sarılmaları nadirdir, ancak eşi görülmemiş değildir. Geçen yıl bir genç olan Qamar Gül, ailesini öldüren bir grup Taliban'la savaştıktan sonra ülke çapında ün kazandı. Militanlar arasında kendi kocası da vardı.

Baglan eyaletinde Bibi Aisha Habibi adlı bir kadın, Sovyet işgali ve ardından gelen iç savaşın ardından ülkenin tek kadın savaşçısı oldu. Komutan Kaftar veya Güvercin olarak biliniyordu.Kuzey Balkh'ta 39 yaşındaki SalimaMazari, yakın zamanda bölge valisi olduğu Charkint'te ön saflarda savaşıyor.

Kadınlar ayrıca, meslektaşları tarafından ayrımcılığa ve tacize maruz kalmalarına ve nadiren ön saflarda bulunmalarına rağmen, son yirmi yılda helikopter pilotluğu eğitimi de dahil olmak üzere Afganistan güvenlik güçlerine katıldılar.Taliban, gösterilerin propaganda olduğunu ve erkeklerin kadın akrabaların savaşmasına izin vermeyeceğini iddia ederek Afganistan'ın tarihi emsallerine aldırış etmedi.

(Guardian)