Mısır dışişleri bakanlığı muhtırasına göre, Yunan diplomatlar 2017 yılında BM İnsan Hakları Konseyi'ne yaptığı açıklamada diğer AB üyelerini Mısır'a herhangi bir atıfta bulunmamaya ikna etmeye çalıştı. 

KRİTİK ZAMANLAMA

Belgede, diplomatların Mısır’ın darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Sisi'nin siciline yönelik AB eleştirisini sulandırmak için çalışma sözü verdikleri belirtildi. Sızan not, Sisi yönetimi altında 2013'ten bu yana geniş çapta belgelenmiş insan hakları ihlallerine rağmen AB içinde Mısır'a verilen destek hakkında yeni soruları gündeme getiriyor.

Aynı zamanda, İnsan Hakları Konseyi'nin 28 Şubat'ta başlayan 49. oturumu sırasında Mısır'da bir insan hakları izleme mekanizması kurma konusunda yaklaşık 200 Avrupalı milletvekilinden gelen çağrılarla karşı karşıya kalmasıyla birlikte geliyor.

Raporda, AB yetkilileri İnsan Hakları Konseyi'nin bir sonraki ay yapılacak 35. oturumu öncesinde bir taslak bildiri hazırlarken, Brüksel ve Cenevre'deki Yunan diplomatların Mısır adına gösterdikleri çabaları anlatılıyor.

Mısır'ı listeden çıkarma çabaları başarısız olursa, diplomatların "bildiriyi mümkün olduğunca değiştirmeyi ve hafifletmeyi hedefleyeceğini" ve taslaktan "yargısız infazlar" referansını silmeye çalışacaklarını belirtti.

‘ENDİŞE VERİCİ’

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün AB savunucusu Claudio Francavilla verdiği demeçte, Yunanistan-Mısır'ın AB'nin konumunu etkileme çabalarına ilişkin iddiaların "son derece endişe verici" olduğunu söyledi. 

SİSİ’DEN SONRA DURUM KÖTÜLEŞTİ

Mısır'ın insan hakları sicili, Sisi'nin 2013'te bir darbeyle iktidarı ele geçirmesinden bu yana keskin bir şekilde kötüleşti. Eski general, insan hakları grupları tarafından, çoğu işkenceye varan koşullarda süresiz olarak yargılama öncesi gözaltında tutulan en az 60 bin muhalifini gözaltına almakla suçlandı. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, Sisi'nin yönetimi altında Mısır, ölüm cezasında eşi görülmemiş bir artış gördü ve Çin ve İran'dan sonra dünyanın en infazcı üçüncü ülkesi oldu.

SİLAH SATIŞLARI REKOR KIRIYOR

Ancak insan hakları endişeleri, Avrupa'nın Kahire'ye silah satışını engellemedi. Fransa şu anda ülkenin en büyük silah tedarikçisi olarak ABD'yi geçti ve iki ülke Mayıs 2021'de Rafale savaş uçaklarının satışı için dört milyar avroluk bir anlaşma imzaladı.

2020 yılının Aralık ayında Fransa lideri Emmanuel Macron, bölgedeki militanlıkla mücadele yeteneğini zayıflatmak istemediği için Mısır'a insan haklarına bağlı olarak silah satışı yapmayacağını açıklamıştı. 

Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü'nün analizine göre, Almanya'nın Mısır'a silah satışları da 2013'ten bu yana yüzde 205 artarken, İtalya'nın Mısır ile 10 milyar avro değerinde potansiyel bir silah anlaşması üzerinde görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor. (Middle East Eye)