İnsani yardım kuruluşu, Sıcak Karşılamalar, Gizli Gerilimler adlı raporunda, mülteci karşıtı mesajların sosyal medyada ve komşu ülkelerdeki “uygun medya kuruluşlarında” yayılmaya başladığını söyledi.

Rus işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana, çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere yaklaşık 8.8 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti ve birçoğu Romanya, Moldova ve Polonya gibi sınır ülkelerinin yolunu tuttu.

‘GERİLİM ARTIYOR’

Raporda, "Mülteci karşıtı gerilimleri körükleyebilecek mesajlar Romanya, Moldova, Polonya ve orta ve doğu Avrupa'da şimdiden yayılıyor. Henüz önemli bir konu olmasa da, bazı ev sahibi ülkelerde gerilimler artmaya başlıyor. Çocuklar, önümüzdeki şubat gibi erken bir tarihte mülteci ve ev sahibi topluluklar arasında sözlü ve fiziksel taciz, insan ticareti ve daha fazlası gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Durumun Lübnan ve Bangladeş'te olduğu gibi tehlikeli boyutlara ulaşmasını önlemek için uluslararası toplumun şimdi harekete geçmesi gerekiyor" denildi.

‘DEZENFORMASYON KAMPANYALARI’

Raporun Baş Yazarı Charles Lawley, yayılan yanlış haberlerin sorgulanmadan artmasına izin verilirse dezenformasyon kampanyalarının insanların tutumlarını değiştireceğini söyledi. Dezenformasyon kampanyaları şu ana kadar büyük ölçüde başarısız olsa da, ev sahibi topluluktan gelen mültecilerle dayanışmanın güçlü kalmasına rağmen, kontrol altına alınmadığı takdirde mültecilere yönelik, gerçekleşmeye başladığını gördüğümüz kızgınlığı daha da kötüleştirmeye devam edecek.

Ukraynalı mülteciler hakkında yayılan yalanlar arasında, erişebilecekleri mali desteğin abartılması ve anti sosyal veya yasa dışı faaliyetlere ilişkin yanlış iddialar yer alıyor. Lawley, yerel çocukların hastanelerden atıldığı ve yerlerine Ukraynalı çocukların yerleştirildiğine dair asılsız raporların da olduğunu söyledi. (Guardian)