Danimarkalı yayıncı Danmarks Radio tarafından hazırlanan bir rapora göre, Savunma İstihbarat Servisi (FE), bilgi toplamak için ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile işbirliği yaptı.

Birkaç Avrupa haber ajansıyla paylaşılan yeni bir raporda, NSA'nın FE ile işbirliği içinde Danimarka internet kablolarına dokunarak çok sayıda önde gelen kişinin kısa mesajlarına ve telefon görüşmelerine eriştiği söyleniyor. 

Rapora göre, Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç'ten diğer yetkililer hakkında istihbarat toplandı.

‘BAKANIN CASUSLUKTAN HABER VARDI’ İDDİASI

Raporda, kod adı "Dunhammer Operasyonu" olduğu belirtilen iddia edilen kurulum, Danmarks Radio'ya göre, NSA'nın politikacıların telefon numaralarını arama parametreleri olarak kullanarak veri elde etmesine izin verdi. 

Rapor, yayıncı tarafından, hepsinin FE tarafından tutulan gizli bilgilere erişimi olduğu söylenen dokuz kaynakla yapılan röportajları içeren bir soruşturmayı takip ediyor.

Merkel ile birlikte, dönemin Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve dönemin muhalefet lideri Peer Steinbruck'ın da hedef alındığı söyleniyor. 

Casusluktan daha önce haberdar olduğu bildirilen Danimarka Savunma Bakanı Trine Bramsen, Danmarks Radyosuna "yakın müttefiklerin sistematik olarak dinlenmesinin kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Pazar günkü haberin ardından Snowden, ABD Başkanı Joe Biden'ı "ilk defa bu skandala derinden karışmakla" suçladı. Biden, bildirilen gözetimin gerçekleştiği sırada ABD başkan yardımcısıydı. 

Snowden, "Sadece Danimarka'dan değil, aynı zamanda kıdemli ortaklarından da tam kamuya açıklama için açık bir gereklilik olmalı" diye tweet attı.

2013’TE YALANLAMAMIŞTI

Benzer iddialar 2013 yılında da ortaya çıkmıştı. Ardından, ABD'li muhbir Edward Snowden tarafından sızdırılan sırlar, Alman Şansölyesinin telefonunun NSA tarafından dinlendiğini iddia etti. 

Bu iddialar yapıldığında, Beyaz Saray açık bir şekilde yalanlamadı, ancak Merkel'in telefonunun o sırada dinlenmediğini ve gelecekte de dinlenmeyeceğini söyledi.

(BBC, Çeviri:Polemikhaber)