Çin'i salgının boyutunu gizlemekle suçlayan Amerika Birleşik Devletleri, DSÖ öncülüğünde ‘şeffaf’ bir soruşturma çağrısında bulundu. 

Çin, merkezi Çin'in Wuhan kentinde nedeni bilinmeyen ilk zatürre vakalarını 31 Aralık'ta DSÖ'ye bildirdi ve yeni koronavirüsün ortaya çıktığına inanılan hayvan pazarını kapattı. 

Ülkelerin sağlık bakanları WHO'ya virüsün kaynağını belirlemesi çağrısında bulundu.

YILBAŞINDAN SONRA GÖREV BAŞLIYOR

Şimdi 12-15 uluslararası uzmandan oluşan bir ekip, Çinli araştırmacılar tarafından toplanan insan ve hayvan örnekleri de dahil olmak üzere kanıtları incelemek ve ilk çalışmalarını geliştirmek için nihayet Wuhan'a gitmeye hazırlanıyor. 

Ekibin üyelerinden biri olan Thea Fischer, ekibin varışta iki haftalık karantina da dahil olmak üzere altı haftalık bir görev için "Yılbaşından hemen sonra" ayrılacağını söyledi.

"ÇİN VE DSÖ ÜZERİNDE BASKI VAR"

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nde (OIE) yer alacak bir uzman olan Keith Hamilton Salı günü gazetecilere: "Görevin çok yakında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum" dedi. 

DSÖ sözcüsü Tarık Jasareviç, Reuters’ın sorusuna e-postayla gönderdiği yanıtta, uluslararası ekibin mümkün olan en kısa sürede Çin'e gitmek için lojistik düzenlemeler üzerinde çalıştığını söyledi ve "Ekibin Ocak ayında yola çıkmasını umuyoruz" dedi. 

Batılı bir diplomat, ekibin DSÖ'nün yürütme kurulunun 18 Ocak'ta açılması öncesinde Ocak ayı başlarında ayrılmasının beklendiğini belirterek, "Çin ve DSÖ üzerinde güçlü bir baskı var" dedi.

SAMANLIKTA İĞNE ARAMAK GİBİ

Keith Hamilton, benzer ancak özdeş olmayan bir virüsün bir at nalı yarasasında tanımlandığını ve bunun, insanlara bulaşmadan önce bir hayvana bulaştığını gösterdiğini söyledi. 

Hamilton, "Hayvan gözetimi zor, daha çok samanlıkta iğne aramak gibidir" dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün hayvan hastalıkları konusunda en iyi uzmanı Peter Ben Embarek, "Virüsün insan yapımı olacağını gösteren hiçbir şey yok" dedi.

ÇİN MEDYASI: VİRÜS WUHAN’DA ÇIKMADI

Çin devlet medyası, virüsün Wuhan'da keşfedilmeden önce yurtdışında var olduğunu öne sürerek, ithal dondurulmuş gıda ambalajları ve geçen yıl Avrupa'da dolaştığını iddia eden bilimsel makalelerdeki varlığına atıfta bulundu. 

Bazı Batılı ülkeler, uluslararası uzmanların gönderilmesindeki gecikmeden duydukları endişeyi dile getirdiler.