Suudi Arabistan’ın Terör Mahkemesi tarafından verilen ceza, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın baskı kampanyasında Twitter kullanıcılarını nasıl hedef aldığını gösteriyor.  

‘ULUSAL GÜVENLİĞİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK’

İki çocuk annesi olan 34 yaşındaki Salma al-Shehab, bir internet sitesini “kamuoyunu huzursuz etmek ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak” amacıyla kullanmak “suçundan” ilk olarak üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Pazartesi günü bir temyiz mahkemesi, bir savcının mahkemeden diğer iddia edilen suçları değerlendirmesini istemesinin ardından yeni cezayı 34 yıl hapis ve ardından 34 yıl seyahat yasağı verdi.

Yeni suçlamalar arasında Shehab'ın "kamuoyunu huzursuz etmeye ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalışanlara Twitter hesaplarını takip ederek yardım ettiği" ve yeniden suç duyurusunda bulunulduğu iddiası yer alıyor. 

‘HAKSIZLIĞA TAHAMMÜLÜ YOK’

Tüm hesaplara göre, Shehab ne krallık içinde ne de İngiltere’de Suudi Arabistan aktivisti değildi. 159 takipçisi olduğu Instagram'da kendini diş sağlığı uzmanı, tıp eğitimcisi, Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve Princess Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve oğulları Nuh ve Adam'ın karısı ve annesi olarak tanımladı.

Twitter hesabında 2 bin 597 takipçisi vardı. Shehab, Covid-19 tükenmişliği ile ilgili tweetler ve küçük çocuklarının resimleri arasında, bazen sürgünde yaşayan Suudi Arabistanlı muhaliflerin krallıktaki siyasi mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan paylaşımlarını retweetledi. Daha önce hapsedilmiş, önde gelen bir Suudi feminist aktivist olan Loujain al-Hathloul'un kadınların araba kullanma haklarını desteklediği için işkence gördüğü iddia edilen ve şu anda seyahat yasağı altında yaşayan Loujain al-Hathloul davasını destekledi.

Shehab'ı tanıyan bir kişi, haksızlığa tahammül edemediğini söyledi. Leeds Üniversitesi’nde doktorasını sürdürmek için 2018 veya 2019'da İngiltere'ye gelen iyi eğitimli bir okuyucu olarak tanımlandı. Aralık 2020'de tatil için Suudi Arabistan'a dönmüştü ve iki çocuğunu ve kocasını onunla birlikte Birleşik Krallık'a geri getirmeyi planlamıştı. Daha sonra Suudi yetkililer tarafından sorgulanmak üzere çağrıldı ve sonunda paylaşımlarından dolayı tutuklandı ve yargılandı. Davasını takip eden bir kişi, Shehab'ın zaman zaman hücre hapsinde tutulduğunu ve duruşması sırasında hakime kendisine nasıl davranıldığına dair özel olarak bir şeyler söylemeye çalıştığını, babasının önünde söylemek istemediğini söyledi. (Guardian)