Gelişme, ABD, diğer ülkeler ve Kabil'deki misyonları olan uluslararası kuruluşlar için, savaşların başkenti tehdit etmesi durumunda karayla çevrili Afganistan'dan personellerini güvenli bir şekilde nasıl tahliye edecekleri konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor.

Ayrıca, Ankara'nın, Pazartesi günü Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılacak görüşmelerde, Türkiye'nin Rus savunma sistemleri satın almasıyla gerginleşen ilişkileri geliştirmeye yardımcı olmak için Kabil havaalanının güvenliğini kullanma umutlarını da yıktığı görülüyor.

SÖZCÜ: İYİ İLİŞKİLER KURMAYI UMUYORUZ

Doha'daki Taliban sözcüsü, Türkiye'nin ve diğer yabancı birliklerin ayrılmasından sonra uluslararası havaalanını korumak ve işletmek için Kabil'de güç bulundurma önerisini reddedip reddetmediği sorulduğunda, Doha'daki Taliban sözcüsü de gitmeleri gerektiğini söyledi.

SuhailShaheen Reuters'e verdiği demeçte, "Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle 29 Şubat 2020'de ABD ile imzaladığımız Anlaşma temelinde Afganistan'dan çekilmeliler" dedi.

Shaheen, "Aksi takdirde Türkiye büyük bir İslam ülkesidir. Afganistan'la tarihi ilişkileri vardır. Gelecekte ülkede yeni bir İslami hükümet kurulduğu için onlarla yakın ve iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz" diye ekledi.

TÜRKİYE’NİN YOKLUĞU DİĞER ÜLKELERİ UZAKLAŞTIRIR

Türk yetkililer, Kabil havaalanı önerisini Mayıs ayındaki bir NATO toplantısında, ABD ve ortaklarının, Taliban'a karşı bir savaşta Afgan hükümetini 20 yıl boyunca destekledikten sonra güçlerini geri çekme planını kabul ettiklerinde yaptıklarını söylüyorlar.Şiddetin artmasıyla birlikte, birçok ABD'li milletvekili ve yetkililer, yabancı güçlerin ayrılmasından ve durdurulan barış görüşmelerinin Afganistan'ı Taliban'ı yeniden iktidara getirebilecek topyekûn bir iç savaşa itmesinden korkuyor.

Pentagon, ABD'nin çekilmesinin yüzde 50'den fazlasının tamamlandığını söylüyor. Halen Afganistan'da güvenlik güçlerini eğiten 500'den fazla askeri bulunan Türkiye, şu anda oradaki en büyük yabancı askeri birliğe sahip.

Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle geçen ay büyükelçiliğini kapattı. Taliban'ın Türkiye'nin havaalanını güvence altına alma planını etkili bir şekilde reddetmesi, diğer ülkeleri misyonlarını kapatmaya yöneltebilir.

(Reuters)