Oylama, Cumhurbaşkanı Kais Saied'in olağanüstü yönetiminin birinci yıldönümünde yapılıyor.

Ülkenin muhalefet partileri, onun hareketlerini, 2011 Arap baharı ayaklanmalarından önce Tunus'u karakterize eden türden otokratik yönetime geri dönme riskini taşıyan bir darbe olarak nitelendirdi.

‘DÜŞÜK KATILIMLI EVET’ BEKLENİYOR

Sandıkların yerel saatle 21.00'de kapanmasından sonra sonuçların ne zaman açıklanacağı belli değil, ancak çoğu Tunuslu arasında oylama için çok az hevesli ve büyük partilerin boykot ettiği referandumda analistler, düşük katılımlı bir evet oyu bekliyorlar.

Ülkenin başkentinde bulunan bir kafenin önünde duran Samir Slimane, “Değişim umudum yok. Kais Saied hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Sadece tüm yetkilere sahip olmak istiyor” dedi.

Saied'in referandum için kendi kurallarına göre, yeni anayasayı onaylamak için 9.2 milyon kayıtlı seçmen arasında asgari düzeyde katılım gerekmemektedir. Anayasanın, ancak nihai sonuçlar yayınlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini öngörüyor ve seçmenler yeni düzenlemeleri reddederse ne olacağı bilinmiyor.

HALKIN ANA GÜNDEMİ EKONOMİ

Son günlerde Saied'e karşı yapılan protestolarda ayrılık görüldü. Parlamentonun en büyüğü olan İslamcı Ennahda partisi Cumartesi günü bir protesto gösterisine katıldı. Sivil toplum örgütleri ve küçük partiler Cuma günü bir tane düzenledi.

Protestolar oldukça az sayıda insanı çekti, ancak Saied destekçileri tarafından düzenlenen mitinglere de sadece mütevazı bir katılım oldu. Çoğu Tunuslu, korkunç ekonomiye ve artan fiyatlara daha fazla odaklanmış görünüyor. 2011'den bu yana yaşanan ekonomik gerileme, birçok insanı devrimden beri iktidarda olan partilere öfkelendirdi ve yönettikleri siyasi sistemden dolayı hayal kırıklığına uğradı.

Trablus'ta ikamet eden Muhammed isimli bir vatandaş, "Saied'i desteklemiyorum, ancak referandumda evet oyu vereceğim çünkü buna karşı çıkanlar son on yıldaki sorunlarımızın ana nedenidir" dedi. (Guardian)