Arkasında partisi olmayan bağımsız Kais Saied, ülkenin en büyük partisi olan ılımlı İslamcı Ennahda hareketine karşı bir gün süren şiddetli protestoların ardından Pazar gecesi geç saatlerde Tunus anayasasının acil maddesine başvurduğunu duyurdu.

Başkent Tunus, ülkenin uzun süredir otokratik hükümdarı Zine El Abidine Ben Ali'yi deviren 2011 protestolarını anımsatan sahnelerde Saied'in açıklamasının ardından bayraklar sallayan, havai fişekler atan ve korna çalan sevinçli kalabalıklarla doldu.

'DEVRİMDEN BU YANA EN MUTLU AN’

Pazartesi günü, Saied savunma bakanı ve adalet bakanı vekilini görevlerinden alırken, El Cezire Tunus'taki bürosunun güvenlik güçleri tarafından basıldığını bildirdi. Gazetecileri binadan atıldı ve telefonlara, bilgisayarlara ve diğer ekipmanlara el konuldu.

Sonrası belirsiz. Ordunun konuşlandırılması, istikrarsızlaştırma ve otoriter yönetime dönüş korkularını ateşledi. Aynı zamanda, Tunusluların corona virüs salgınına olan öfkesi ve huysuz siyasi sınıfın ülkenin kronik ekonomik sorunlarıyla baş edememesi sonunda taştı. Bir gecede kutlamalara katılan Lamia Meftahi, "Onlardan kurtulduk. Bu, devrimden bu yana en mutlu an" dedi. 

’YASALAR ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİYORUM’

Pazar günü, 25 Temmuz Hareketi adlı yeni bir grubun düzenlediği mitinglerde protestocuların parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim çağrısı yapması üzerine düzinelerce tutuklama yapıldı. İnsanlar taş atıp Ennahda'nın birkaç kasabadaki ofislerine saldırmaya çalışırken, polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Tozeur'da partinin yerel karargahı ateşe verildi. Başkanın kararına destek sosyal medyada yankılansa da, hareketin yasallığı belirsizliğini koruyor. Anayasa profesörü olan Saied, yasalar çerçevesinde hareket ettiğini iddia etti.

Ancak gözlemciler, cumhurbaşkanının “yakın bir tehlike durumunda istisnai önlemler” almasına izin veren anayasanın 80. maddesine başvurma kararının, fiilen belirsiz bir süre için toplam yürütme yetkisine dönüştüğü konusunda uyarıyorlar. Bakanların görevden alınması ve parlamentonun 30 gün süreyle askıya alınmasının yanı sıra milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı.

Guardian