NATO'nun 30 müttefiki Çarşamba günü, gazeteci Roman Protasevich'i tutuklamak için uçuşun zorla durdurulmasını kınayan, ancak Baltık müttefiklerinin ve Polonya'nın bastırdığı cezai adımları içermeyen iki paragraflık bir bildiri yayınladı.

‘SEBEBİ TURİZM SEZONU OLABİLİR’

İki diplomat, Ankara'nın Belarus’a daha fazla yaptırıma verilen destekten ve buradaki siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrılarının metnin dışında bırakılacağı konusunda ısrar ettiğini söyledi. 

NATO'nun Belarus ile işbirliğinin askıya alınmasını tehdit eden dilin de kaldırıldığını eklediler.

Diplomatlar, Ankara'nın Belarus'un en yakın müttefiki olan Moskova ile bağlarını korumaya ve Minsk'e günlük uçuşları olan Türk Hava Yolları aracılığıyla Belarus ile ekonomik ilişkilerini sürdürmeye çalışabileceğini söyledi. 

Bir başka olasılık da Türkiye'nin COVID-19 pandemisinden sonra bu yaz Rus turistleri ağırlamaya istekli olması olabilir.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yorum talebine hemen yanıt vermedi ancak bir NATO yetkilisi şunları söyledi: "Kuzey Atlantik Konseyi'nin Belarus hakkındaki açıklaması, 30 Müttefik tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Kuzey Atlantik Konseyi'nde gizli olan tartışmaların ayrıntılarına girmiyoruz."

‘TÜRKİYE MÜTTEFİKLERİNİ ÜZDÜ’

Diplomatlar, Türkiye'nin yumuşatılmış bir metin üzerindeki ısrarının, başta Polonya, Litvanya ve Letonya olmak üzere bir dizi müttefiki üzdüğünü ve daha sert ifadeler için baskı yaptığını söylediler.

Üçüncü bir diplomat, Ankara'nın tepkisinin esas olarak yaptırım tekliflerini ayrıntılı olarak açıklayan Avrupa Birliği'ninkinden farklı bir ifade kullanmayı amaçladığını söyledi. Bunlar arasında Belarus havayolları tarafından AB hava sahasının aşırı uçuşunun yasaklanması,

Belarus havayollarının AB havaalanlarını kullanmalarının engellenmesi ve AB havayollarına Belarus'tan kaçınma çağrısı da yer aldı.

Tartışmaya katılan Avrupalı bir diplomat, "Birçok müttefik Türkiye'den çok rahatsızdı. NATO'nun yanıt vermesi önemliydi ve Ankara'nın Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko'yu neden savunmak isteyebileceği açık değil" dedi.

(Reuters)