Bankadan yapılan açıklamada, yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için politika faizini yüzde 0.75'e yükseltmeye karar verildiği söylendi.

Açıklamada, "Talebin arzdan daha hızlı artmasıyla ortaya çıkan dengesizlikler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Çin'de pandemi ile ilgili yeni kısıtlamalar ile daha da güçlendi. İsveç ve yurtdışındaki yüksek enflasyon oranı haneleri etkiliyor ve satın alma gücünü baltalıyor. Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları şimdi ekonomik krizi soğutmak ve enflasyonu düşürmek için para politikasını sıkılaştırıyor” diye eklendi. 

YILLARIN REKORUNU KIRIYOR

ABD Merkez Bankası bu yıl üç kez faiz oranlarını artırdı. İngiltere Merkez Bankası Aralık ayından bu yana beş kez faiz oranlarını artırırken, Avrupa Merkez Bankası 11 yıl aradan sonraki ilk artışını gelecek ay, ardından Eylül ayında bir başka yükseltme planlıyor.

İsveç Merkez Bankası, oranın ileriye doğru kademeli olarak yükseltileceğini ve gelecek yılın başında yüzde 2'nin biraz altında olacağını söyledi.

Avrupa Birliği'nin bir parçası olan ancak euro kullanmayan İsveç'te resmi rakamlara göre enflasyon yüzde 7.2. Geçen ay euro kullanan 19 ülkede tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8.1 ve ABD'de yüzde 8.6 arttı. (AP)