İki Türk yetkili Middle East Eye’a, Türkiye'nin Suudi uygulamasına ilişkin şikayetini resmi olarak örgüte sunacağını söyledi.

DAVA AÇILABİLİR

DTÖ tarafından yayınlanan resmi bir gündemde, Türkiye'nin konuyu 31 Mart-1 Nisan'da yapılacak Mal Ticareti Konseyi toplantısında görüşmeyi planladığı da belirtildi. Gündemde, Türkiye'nin Suudi Arabistan'ın "ticareti kısıtlayıcı politikaları ve uygulamaları" hakkında konuşmak istediğini söylüyor.

Mal Ticaret Konseyi, Riyad'ı tazminat ödemeye zorlamak yerine, ticari sorunlar üzerinde müzakere etmenin diplomatik bir yoludur. DTÖ kurallarına göre, Türkiye, Suudi Arabistan'a, haksız Suudi uygulamalarını kanıtlayabilirse, kayıplar için tazminat talep etmek için dava açabilir.

SUUDİLERDEN SİSTEMATİK BASKI

Riyad, bir Türk mahkemesinin Ekim 2018'de İstanbul'da gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine karıştığı söylenen Suudi yetkililer aleyhine iki ayrı iddianameyi kabul etme kararının ardından Türkiye ekonomisini hedef alma çabalarını artırdı. Suudi hükümeti Ekim ayından bu yana yerel işletmelere Türk şirketleriyle ticaret yapmamaları ve Türk mallarını raflarından kaldırmaları için sistematik olarak baskı yapıyor.

Üst düzey bir Türk yetkili Middle East Eye’a verdiği demeçte, "Sorunu gündeme getirdiğimizde, bazı mazeretler iletiyorlar ve Türk ihracatçılarına karşı herhangi bir boykot olduğunu reddediyorlar" dedi ve "Durumları düzeltmek için defalarca yaptığımız girişimler hiçbir yere gitmedi. Bu yüzden onu DTÖ'ye götürmeye karar verdik" şeklinde ekledi. (Middle East Eye)