Sürgündeki bazı Mısırlılar, Türkiye ile Mısır arasındaki yakınlaşmanın gazetecilik çalışmalarını, özellikle de Mısır hükümeti hakkında eleştirel fikirlerini ifade etme özgürlüklerini etkileyebileceğine dair endişelerini dile getirdi.

MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Geçtiğimiz ay Kahire, Türkiye'nin İstanbul merkezli Mısırlı muhalif televizyon kanallarının Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sisi'ye yönelik eleştirileri azaltmasını talep etme hareketini memnuniyetle karşılamıştı. Bu gelişme, Türkiye'de ikamet eden birçok insanı gelecekteki kararlar konusunda endişelenmelerine neden oldu.

‘’KAPATMANIN İLK ADIMI’’

Bağımsız bir savunma ve haber platformu olan EgyptWatch'ın Genel Yayın Yönetmeni Usame Gaweesh, gelişmelerin muhalif TV kanallarında çalışanlar üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini ve eleştiriyi azaltma kararının potansiyel olarak artabileceğini söyledi. Middle East Eye'a "Mekameleen'deki meslektaşlarım için Sisi'ye ve rejime yönelik eleştirileri yumuşatmak zor çünkü istasyonun amacı rejimin insan hakları ihlallerini ve yolsuzluğunu eleştirmek ve ifşa etmektir" dedi. 

Gaweesh, "Sanırım bu, Türk hükümetinin TV kanalını aylar içinde kapatabilecek durumlara gidebilecek ilk adım" şeklinde ekledi.

SİSİ’NİN KAPATMA PLANI

Sisi hükümeti tüm siyasi muhalefeti ve bağımsız medyayı yasakladı ve çoğu baskı sırasında ülkeden kaçtı. Bazıları yurtdışında, özellikle de muhalefet üyeleri ve dönemin genelkurmay başkanı Sisi liderliğindeki bir darbeyle tahttan indirilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileri için güvenli bir sığınak haline gelen Türkiye'de kanallar açtı.

Ancak son haftalarda, her iki tarafın açıklamaları, Ankara ile Kahire arasındaki ilişkileri düzeltmek için yeni çabalar var. Gaweesh'e göre Mısır hükümeti, Türkiye'den faaliyet gösteren muhalefet kanallarını kapatmaya kararlı.

‘’60 BİN TUTUKLU VAR’’

İstanbul'da yaşayan Mısırlı gazeteci Hamza Zawba da kararın ifade özgürlüğü ve Mısır'ın politikalarını eleştirenleri etkileyeceğine inanıyor. Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Zor zamanlarla karşı karşıyayız ve muhalefet tarihi boyunca sürgündeki insanlar her zaman bir tür sorunla karşılaştılar. Hikayenizi anlatacak güvenli bir sığınağınız yoksa özellikle zordur. Üzgünüm, ama özgürlük, demokrasi ve halkımızı savunmak ve haklarımızı, devrimimizi, meslektaşlarımızı ve akrabalarımızı parmaklıklar ardında savunmak için mesajımızı vermenin yolunu bulacağız. Sisi altında parmaklıklar arkasında 60 binden fazla insan var" dedi. 

BAKANLIK TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMIŞTI

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Mart ayı başında imzalanan BM İnsan Hakları Konseyi bildirisine yanıt olarak, Türkiye merkezli muhalefet kanallarına atıfta bulunarak, Mısır'ı yurtdışında karalamak isteyen "terör örgütleri" tarafından yönetilen "güçlü bir medya makinesini" suçladı. (Middle East Eye)