Wang, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "Dış talepteki yavaşlama, Çin'in ticaretinin karşılaştığı en büyük belirsizliktir. Şirketlerimiz, büyük pazarlardan gelen talep düştüğü için düşen siparişleri bildiriyor" dedi. 

İHRACAT PATLAMASINI AŞAĞIYA ÇEKİYOR

Küresel talebi baskılayan diğer ters rüzgarlarla birlikte dünya genelinde yükselen enflasyon, Covid-19 salgınının ardından Çin ekonomisini canlandıran ihracat patlamasını aşağı çekiyor.

Çin mallarının dolar cinsinden dış satışları, Ağustos ayında yüzde 7.1'lik mütevazı bir artış göstererek, Şanghay'daki kapanmanın ticareti sekteye uğrattığı Nisan ayından bu yana en zayıf büyüme hızını kaydetti. Bu arada, küresel ekonomi sarsılmaya devam ederken lojistik maliyetlerinin iki yıldan fazla bir süre içinde en düşük seviyeye düştüğü bildiriliyor.

MALLAR ŞİRKETLERİN ELİNDE KALDI

ABD ve Avrupa'daki ekonomik yavaşlamanın büyük bir ters rüzgar olduğu konusunda uyaran Wang'a göre, Çin 2022'nin son altı ayında kesinlikle dış ticarette büyüme sağlayacak.Wang'a göre, en büyük ekonomiler arasında yükselen enflasyon tüketimi düşürürken, birçok denizaşırı şirket hala satmak zorunda oldukları yüksek stoklarla baş başa kaldı. Yetkili ayrıca, pandemi tarafından desteklenen evden çalışmak için kullanılan ekipmanlarda talebinin düştüğünü de kaydetti.

Ayrıca, Pekin'in geçen ayki büyük teşvik paketi ve sınır ötesi e-ticaret firmalarının denizaşırı depolar inşa etmesine destek de dahil olmak üzere ticareti güvence altına almak için birkaç adım attığını söyledi. Ayrıca Wang, taşıtlar ve güneş pilleri de dahil olmak üzere bazı sektörlerdeki hızlı büyümenin ülkenin ticarette iyi bir temel oluşturduğunu da gösterdiğini söyledi. (RT)