Güney Kore'nin Genelkurmay Başkanlığı (JCS), Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Hamhung yakınlarında sabah 8'de iki balistik füze olduğunu tahmin ettiği füzenin fırlatıldığını tespit ettiğini söyledi. JCS, yaklaşık 190 kilometre boyunca 20 kilometre yüksekliğe çıktığını ekledi.

Kuzey Kore, bu ay ABD'ye karşı savunmasını güçlendireceğini ve "geçici olarak askıya alınan tüm faaliyetleri" sürdürmeyi planladığını söyledi. Fırlatma, Kuzey Kore'nin Salı günü doğu kıyısından denize iki seyir füzesi fırlatmasının ardından geldi ve testler üzerindeki gerilimi artırdı.

Seul'deki Ewha Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü Leif-Eric Easley, "Kim Jong Unrejimi, sınırlı kaynaklara ve ciddi ekonomik zorluklara rağmen etkileyici bir saldırı silahları çeşitliliği geliştiriyor" dedi.

'DİKKAT ÇEKİCİ'

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, fırlatmaların birden fazla BM Güvenlik Konseyi kararının ihlali ve Kuzey Kore'nin komşuları ve uluslararası toplum için bir tehdit olarak kınadı.Sözcü, ABD'nin diplomatik bir yaklaşıma bağlı kalmaya devam ettiğini ve Kuzey Kore'yi diyaloga girmeye çağırdığını söyledi.

Diğer son testlerde olduğu gibi, ABD ordusunun Hint-Pasifik Komutanlığı, fırlatmanın istikrarsız olduğunu, ancak ABD toprakları veya personeli veya müttefikleri için acil bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Japonya'nın Kabine Sekreteri HirokazuMatsuno bir brifingde, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze teknolojisindeki son "olağanüstü gelişmenin" göz ardı edilemeyeceğini söyledi.Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi'nin, fırlatmaların "çok üzücü" olduğunu ve bölgede barış ve istikrar çağrılarına karşı çıktığını söylediği acil bir toplantı düzenlediği belirtildi. (Reuters)