Kanada'daki Regina Üniversitesi'nde astronomi bölümünde yardımcı doçent olan Samantha Lawler, "İnsanlık tarihinde ilk kez, gece baktığımız gökyüzü değişecek" dedi. Aktif uyduların sayısı 2017'de yaklaşık bin iken bugün 5 binin üzerine çıkarken, Lawler, "Bu beklediğimden çok daha kötü. Hızlı değişiyor" diye ekledi.

Lawler ve diğer iki gökbilimci, Aralık ayında The Astronomical Journal'da, on yıldan daha kısa bir süre içinde gece gökyüzündeki her 15 ışık noktasından 1'inin aslında hareket eden bir uydu olacağını öngören bir makale yayınladı. Lawler, "Bunu bir düşünün. Çıplak gözle görebileceğiniz sadece yaklaşık 4 bin yıldız var ve bunlardan 200 tanesi hareket ettiğinde, bu şu anda alışık olduğumuz gökyüzünden çok farklı olacak” diyor.

Uyduların yarattığı kirlilik, bir teleskopla bakıldığında daha net anlaşılıyor ve dünyanın dört bir yanındaki gözlemevleri tarafından yakalanan görüntüleri şimdiden kirletiyorlar. Uydu numaraları, yansıtma ve yayının uluslararası düzenlemesi açısından bir şeyler önemli ölçüde değişmedikçe, Lawler gibi uzmanlar astronomik araştırmalar üzerindeki etkinin yoğunlaşacağına inanıyor.

EN BÜYÜK SORUMLU ELON MUSK

Elon Musk'ın şirketi olan SpaceX, yörüngedeki tüm aktif uyduların neredeyse üçte birinden sorumlu. Bu, ABD hükümeti de dahil olmak üzere diğer herhangi bir şirket veya ülkeden daha fazla. SpaceX şimdiden 2.000'den fazla uyduyu fırlattı ve Starlink adlı mega takımyıldızı için en az 42 bin tane daha fırlatmayı planlıyor. Diğer uzak rakipler arasında Amazon'un Project Kuiper ve Londra merkezli uydu şirketi OneWeb yer alıyor.

Binlerce küçük Starlink uydusu gökbilimciler için sorunlu olsa da, aynı zamanda dünyanın kırsal kesimlerindeki veya savaştan zarar gören bölgelerindeki insanlara çok ihtiyaç duyulan internet erişimi sağlayabiliyor. (CNN)