Danuri yörünge aracı, ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan başarılı bir şekilde fırlatıldı ve Amerikan firması SpaceX tarafından üretilen bir Falcon 9 roketinin üzerinde seyahat etti. Yaklaşık 40 dakika sonra, araç roketin ikinci aşamasından ayrıldı ve birkaç ay sürmesi beklenen Ay yolculuğu başladı. 

Yakıt tasarrufu için tasarlanmış bir rotası kullanan Danuri, Aralık ayında Ay'ın yörüngesine ulaşacak ve burada ABD ve Hindistan tarafından işletilen diğer uzay araçlarına ve Ay'ın uzak tarafını haritalayan bir Çin ay gezicisine katılacak.

Güney Kore gemisi, sadece 100 kilometrelik düşük bir kutup yörüngesini korumayı amaçlayan Ay'ın yüzeyi ve manyetik alanı hakkında bilgi toplayacak. Veri toplamanın en az bir yıl sürmesi düşünülüyor.

UZAY ALANINDA GELİŞİYOR

Seul, geçen yıl başarısız bir girişimin ardından Haziran ayında ilk kez kendi roketini kullanarak uyduları yörüngeye başarıyla fırlatarak son aylarda birden fazla uzay görevinde ilerlemeye devam etti. Mayıs ayında, NASA liderliğindeki ve Ay'ın yüzeyine astronot göndermeyi amaçlayan bir teşkilatlar topluluğuna katıldı ve şimdiden 2030 yılına kadar bir robotik araştırma görevi planlarını tartışıyor.

Korece'de 'ayın tadını çıkarın' anlamına gelen Danuri, buz ile dolu olduğuna inanılan Ay'ın kutuplarında sürekli olarak kararan kraterleri görmek için tasarlanmış sensörler ve bir kamera da dahil olmak üzere altı büyük bilimsel aleti uzaya getirdi. (RT)