Almanya'da pandemi kontrollerinin çoğu, Cuma günü her iki meclisin de lehte oy kullanmasına yol açan hararetli bir parlamento tartışmasının ardından kaldırılacak. Bu, Almanya'daki vakaların Cuma günü neredeyse 300 binlik yeni bir günlük rekora ve nüfusun çoğunluğunun kısıtlamaların kalkacak olmasından endişe duymasına rağmen geliyor. 

AVUSTURYA’DA SAĞLIK SİSTEMİ BASKI ALTINDA

Avusturya, Hollanda, İsviçre ve Fransa'da da vakalar tırmanıyor. Avusturya'da yetkililer, vaka sayısının 100 bin kişi başına 3 bin 600'e yükselmesi nedeniyle kapalı alanlar için maske zorunluluğunu yeniden getirmekten başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. Avusturya, aynı zamanda, enfeksiyonların artması nedeniyle ameliyatların ertelenmesine ve sağlık personeli arasında rekor sayıda istifaya yol açan akut hemşire ve diğer hastane personeli eksikliği nedeniyle karantina sürelerini azaltmayı düşünüyor.

FRANSA’DA CİDDİ ARTIŞ

Fransa'da, toplu taşıma dışında kapalı mekanlarda maske takma ve aşı veya iyileşme durumunu gösteren bir "Geçiş Kartı" gösterme zorunluluğu da dahil olmak üzere çoğu kısıtlama geçen Pazartesi günü kaldırıldı. Sağlık yetkililerine göre, yeni vaka sayısı geçen haftadan bu yana dörtte bir oranında arttı. Fransız yetkililer, kliniklerdeki durumun sabit kaldığını ve hem yoğun bakımdaki hasta sayısının hem de corona virüsten ölenlerin sayısının azalmakta olduğunu söyledi. 

İSPANYA MASKEDEN VAZGEÇMİYOR

2020'de pandeminin ilk aşamalarından en kötü etkilenen İtalya ve İspanya gibi ülkeler, kısıtlamaları gevşetmek için en temkinli yaklaşımı benimsiyor gibi görünüyor. İspanya'da okullarda, restoranlarda, toplu taşıma araçlarında ve diğer kapalı alanlarda hala maske kullanımı zorunlu. İspanyol hükümeti, iç mekanlarda zorunlu maske kullanımını yakında sona erdirme niyetinin sinyallerini verdi, ancak henüz bir tarih belirlemeye hazır olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Carolina Darias yaptığı açıklamada, "Her şeyin buna gittikçe yaklaştığımızı gösterdiği doğru, ancak bizim için bunu ne zaman yaptığımız kadar nasıl yaptığımız da önemli" dedi. İspanya virüsten en az 101 bin kişiyi kaybetti.

Virüsün 157 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğu İtalya’da önlemlerin aşamalı olarak kaldırılma planları duyuruldu. Kuralların hafifletilmesi, tiyatrolardan restoranlara kadar çoğu halka açık yere girmek için sağlık sertifikası gösterme şartının kaldırılacağı anlamına geliyor. İtalya başbakanı Mario Draghi, hükümetin gerekirse kısıtlamaları yeniden getirme hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Bu arada, neredeyse tüm kısıtlamaların kaldırıldığı bazı İskandinav ülkelerinde, Şubat ayında görülen rekor oranların ardından kayıtlı enfeksiyon sayısı haftalar içinde önemli ölçüde düşüyor. Uzmanlar, Danimarka, İsveç, Norveç, İzlanda ve Finlandiya'nın hepsinin yüksek aşı oranlarına sahip olduklarını ve bu durumun insanlarda daha fazla koruma sağladığını söylüyor. (Guardian)