750 sayfalık raporun çoğu, Çin'in 2030 yılına kadar yapay zeka alanında dünya lideri olma hırsına nasıl karşılık verileceğine odaklanıyor. Üst düzey askeri liderlerin, Çin'in yapay zeka destekli sistemleri daha hızlı bir şekilde benimseyerek, örneğin ABD Donanmasına saldırmak için droneları kullanarak, ABD'yi "önümüzdeki yıllarda askeri-teknik üstünlüğünü kaybedebileceği" konusunda uyardığını söylüyor.

RUSYA’YA VE ÇİN’E BASKI

Rapor, yapay zekanın "askeri işlerin tüm yönlerini" dönüştüreceğini öngörüyor ve gelecekte bununla mücadele eden rakip algoritmalardan bahsediyor. Kötü tasarlanmış yapay zeka sistemlerinin savaş riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunurken, "Yapay zeka kullanmadan yapay zekaya sahip düşmanlara karşı savunmanın felakete davetiye olduğunu" ekliyor. Bununla birlikte, nükleer silahlar konusunda sınır çiziyor ve bunların yine de başkanın açık iznini gerektirmesi gerektiğini söylüyor. Ve Beyaz Saray'ın Moskova ve Pekin'e bu konuda kendi taahhütlerini yayınlamaları için baskı yapması gerektiğini söylüyor.

"ŞOK EDİCİ BİR RAPOR"

Ancak eleştirmenler, önerilerin "sorumsuz" bir silahlanma yarışına yol açma riski taşıdığını iddia ediyor. Katil Robotları Durdurma Kampanyası Sözcüsü Profesör Noel Sharkey, "Bu, yapay zekaya sahip silahların kimi öldüreceğine karar verenlerin çoğalmasına yol açabilecek şok edici ve korkutucu bir rapor" dedi ve "Gezegendeki en kıdemli yapay zeka bilim adamları, sonuçları hakkında uyardılar ama yine de devam ediyorlar’’ şeklinde ekledi. (BBC)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com