Wang ve İran Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian arasında Jiangsu eyaletinin Wuxi şehrinde gerçekleşen görüşmenin bir özeti, Çin dışişleri bakanlığının internet sitesinde yayınlandı.

2018’DE YENİDEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Ziyareti sırasında Amirabdollahian, İslam Cumhuriyeti ile Komünist Parti’nin yönettiği Çin arasında 25 yıllık bir işbirliği anlaşmasının başladığını duyurmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda Devlet Konseyi Üyesi olan Wang, ABD'nin büyük güçler ile İran arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini ve İran'la süregelen zorlukların birincil sorumluluğunu taşıdığını söyledi.

Wang, Çin'in nükleer anlaşma müzakerelerinin yeniden başlatılmasını kesin olarak destekleyeceğini söyledi. Ancak Çin'in İran'a karşı yasa dışı tek taraflı yaptırımlara, insan hakları da dahil olmak üzere siyasi manipülasyonlara ve İran ile diğer bölge ülkelerinin içişlerine müdahaleye kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

ABD, 2018'de nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran'ın ekonomisine ağır zarar veren yaptırımları, şartların İran'ın nükleer faaliyetlerini, balistik füze programını ve bölgesel nüfuzunu dizginlemek için yeterli olmadığını söyleyerek yeniden uygulamaya koydu.

‘BİRÇOK SORUN HALA MASADA’

Bir yıl sonra İran, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını yeniden inşa ederek, daha yüksek bölünebilir saflıkta rafine ederek ve üretimi hızlandırmak için gelişmiş santrifüjler kurarak anlaşmayı kademeli olarak ihlal etmeye başladı.

İran ve ABD, anlaşmayı yenilemek ve savaş korkularını ortadan kaldırmak için bir uzlaşma bulunup bulunamayacağı konusunda görüşmelerde kilitli kalmaya devam ediyor. Müzakerelere yakın bir kaynak yaptığı açıklamada, birçok sorunun çözülmemiş olduğunu söyledi. 

Hafta başında Körfez Arap ülkelerinden İran'dan gelebilecek potansiyel tehdit konusunda endişe duyan birkaç mevkidaşıyla bir araya gelen Wang, Çin'in bölgesel güvenlik konularını görüşmek üzere Körfez ülkeleriyle bir diyalog mekanizması kurmayı umduğunu söyledi. (Reuters)