Çin, hızla yaşlanan nüfustan kaynaklanan ekonomik risklerden kaçınmaya çalışmak için 2016 yılında on yıllardır uyguladığı tek çocuk politikasını rafa kaldırarak yerine iki çocuk sınırını getirdi, ancak kentsel yaşamın yüksek maliyeti çiftleri daha fazla çocuk sahibi olmaktan caydırdı.

‘BEKLENENDEN HIZLI YAVAŞLIYOR’

2021'de bin kişi başına 7,52 doğum oranı, Ulusal İstatistik Bürosu'nun verileri toplamaya başladığı 1949'dan bu yana en düşük oran oldu ve yetkililere daha fazla doğumu teşvik etmeleri konusunda baskı yapıyor. Verilere göre, Çin nüfusunun göçü hariç tutan doğal büyüme oranı, 2021 için yalnızca yüzde 0.034 ile 1960'tan bu yana en düşük seviyedeydi.

Pinpoint Asset Management Baş Ekonomisti Zhiwei Zhang, "Demografik zorluk iyi biliniyor ancak nüfusun yaşlanma hızı açıkça beklenenden daha hızlı. Bu, Çin'in toplam nüfusunun 2021'de zirveye ulaşmış olabileceğini gösteriyor. Ayrıca Çin'in potansiyel büyümesinin muhtemelen beklenenden daha hızlı yavaşladığını gösteriyor" dedi.

‘UZUN VADEDE FAYDA EDEBİLİR’

Çin'in çalışma çağındaki nüfusu zaten düşüyor, bu da ülkenin giderek daha yaşlı bir ülkeye ödeme ve bakım yapma yeteneği üzerinde baskı yaratacak.Veriler, 2020'de 12 milyona kıyasla 2021'de 10.62 milyon doğum olduğunu gösterdi.Pekin merkezli Çin ve Küreselleşme Merkezi'nde demografi uzmanı olan HuangWenzheng, daha fazla politika değişikliğinin yokluğunda doğum sayılarının daha da düşmeden önce 10 milyon aralığında dalgalanmasının muhtemel olduğunu söyledi.Huang, "Ancak politikalar, uzun vadede doğum oranı için daha fazla destek sağlayacaktır" dedi.