Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi (PCPSR) tarafından yürütülen anket, yanıt verenlerin yüzde 80'inin Abbas'ın istifasını desteklediğini gösterdi.

‘’EN KÖTÜ ANKET’’

PCPSR, işgal altındaki Batı Şeria ve kuşatılmış Gazze Şeridi'nde bin 270 Filistinliyle yüz yüze anket yaptığını söyledi. Yirmi yıldan fazla bir süredir Filistin kamuoyunu araştıran ve PCPSR'ye başkanlık eden Halil Şikaki, Filistin Yönetimi'nin popülaritesi son aylarda daha da kötüleştiğinden, bunun Abbas için gördüğü "en kötü anket" olduğunu söyledi. Şikaki, "Hiçbir zaman bugünkü kadar kötü bir durumda olmamıştı" dedi.

Ebu Mazen olarak da bilinen Abbas, 2005 seçimlerinden bu yana Filistin Yönetimi'ne başkanlık ediyor. Başkan olarak görev süresi 2009'da resmen sona ermesine rağmen, Filistin’de 16 yıldır cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmadı.

HALK HAMAS’I İSTİYOR

Anket ayrıca, ankete katılanların en az yüzde 45'inin Gazze'de 2007'den beri fiili iktidar partisi olan Hamas'ın onlara liderlik etmesi gerektiğine inandığını, ankete katılanların yalnızca yüzde 19'unun Abbas'ın El Fetih partisini kendilerini temsil etmesi için desteklediğini ortaya koydu.

Haziran ayında, bir baskın sırasında Filistinli güvenlik güçleri tarafından dövüldükten sonra ölen Filistin Yönetimi'nin açık sözlü eleştirmeni Nizar Banat'ın ölümü, otoriteye karşı protestolara yol açtı ve Abbas'ı istifaya çağırdı. Protestolar, Batı Şeria'daki birkaç protestocuyu da tutuklayan Filistin güçleri tarafından şiddetle bastırıldı.

YÜZDE 63 ‘KASTEN ÖLDÜRÜLDÜ’ DİYOR

PCPSR'den yapılan anket ayrıca, yanıt verenlerin yüzde 63'ünün Banat'ın Filistin’in siyasi veya güvenlik liderlerinin talimatıyla kasten öldürüldüğünü düşündüğünü, yüzde 22'sinin ise ölümünün kazara olduğuna inandığını buldu. Ankete göre, ankete katılanların yüzde altmış üçü Banat'ın ölümünün ardından çıkan gösterilere destek verdiğini ve yüzde 74'ünün göstericilerin tutuklanmasının özgürlükler ve sivil hakların ihlali olduğuna inandığını belirtti. 

Middle East Eye