30 Mayıs'taki dışişleri bakanları toplantısı öncesinde Pekin tarafından 10 Pasifik adasına gönderilen taslak bildiri ve beş yıllık eylem planı, davet edilen ülkelerden en az birinin Çin'in bölgeyi kontrol etme niyetini gösterdiğini ve “bölgesel istikrarı tehdit ettiğini” belirten bir geri dönüşe yol açtı. 

KRİTİK ZİYARET

Reuters tarafından incelenen 21 Pasifik liderine gönderilen mektupta, Mikronezya Federal Devletleri Başkanı David Panuelo, ulusunun "önceden belirlenmiş ortak bildiri"nin yeni bir savaşı tetikleyebileceğinden korktuğu için reddedilmesi gerektiğini savunacağını söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 26 Mayıs ve 4 Haziran tarihleri arasında Çin'in diplomatik bağları bulunan 8 Pasifik ada ülkesini ziyaret edecek.

Perşembe günü, bölgesel güvenlik düzenlemelerini bozabileceğinden ve Çin'e Pasifik'te askeri bir dayanak verebileceğinden korkan Avustralya, ABD, Japonya ve Yeni Zelanda'nın itirazlarına rağmen Çin ile yakın zamanda bir güvenlik anlaşması imzalayan Solomon Adaları'na varıyor. Pekin, anlaşmanın iç güvenliğe odaklandığını ve batılı ülkelerin eleştirilerinin Solomon Adası'nın egemen karar alma sürecine müdahale ettiğini söyleyerek bunu reddediyor. (Guardian)