Hareket, hükümetin çevreci Ekonomi Bakanı Robert Habeck tarafından “acı verici ama gerekli” olarak tanımlandı. Kısa vadeli bir kriz yönetimi aracı olarak gerekli olduğunu savunan koalisyon hükümetindeki önde gelen Yeşillerin desteğine sahip.

ÇEVRECİLER KARŞI

Hamleye parlamentonun üst meclisi tarafından nihai onay verildi ve yenilenebilir enerjilerin genişlemesini hızlandırmak için bir asgari oran belirlemek de dahil olmak üzere bir önlem paketi ile birlikte kabul edildi.

Ancak çevre aktivistleri, böylesine yüksek derecede kirletici bir enerjiyi kullanmanın potansiyel geri dönüşünün çok fazla bir uzlaşma olduğunu ve Almanya'nın en temel iklim hedeflerini bile kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunuyorlar.

RUSYA ŞANTAJ YAPIYOR

Ukrayna ihtilafından önce Almanya, gazdan çok daha fazla karbon yoğun olduğu için 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldırmayı planlıyordu. Ancak, Almanya'nın bağımlı olduğu Rusya'dan gelen gaz arzı, Rusya akışı azalttıktan sonra kısa sürede azalmaya başlayınca, kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden başlatmak için hamleler yapıldı.

Önlemler, Almanya'yı Rus gazından vazgeçirmeye, şantaja müsaade etmemeye ve çok çeşitli endüstriyel süreçler için tasarruf edilmesi gereken gaz yerine elektrik üretmek için kömür kullanarak kıştan önce enerji kaynaklarını korumaya yardımcı olmayı amaçlıyor. (Guardian)