Protestocular, Çin Komünist Partisi'nin 100. yıl dönümünü kutlarken, Pekin'in Uygur Türklerine yönelik muamelesini kınamak için başkent Londra’daki Çin büyükelçiliği önünde toplandı.

Aralarında İngiltere'ye sığınan ve gerçek adının kullanılmamasını isteyen Uygur TürküAsiya da vardı. Elindeki pankartta "Stand4Uyghur" sloganı bulunan mavi bir tişört vardı.

Middle East Eye’a verdiği demeçte, "Her ay buraya büyükelçiliğin dışında Çin'e karşı sembolik bir protesto düzenlemek için geliyoruz. Yüzlerce insanın Uygurlu kardeşlerim için ayağa kalktığını görmek bana büyük bir sevinç ve zulmün sona ereceği umudunu veriyor” dedi.

Doğu Londra Camii, Öğrenci İslam Dernekleri Federasyonu ve adaletsizliklere son verilmesi çağrısında bulunan bağımsız bir kuruluş olan CAGE de dahil olmak üzere 50'den fazla Müslüman örgütün oluşturduğu bir koalisyon tarafından düzenlenen protestoda katılımcılar Çin'e karşı yürüdüler. 

‘’GELENEKLERİN KÖKÜNÜ KAZIMAK İÇİN’’

İnsan hakları grupları, Çin'in kuzeybatı Sincan bölgesindeki Uygurların ve çoğunluğu Müslüman olan diğer insanların İslami geleneklerin kökünü kazımak ve azınlıkları zorla entegre etmek amacıyla "eğitim kamplarında" hapsedildiğini söylüyor.

Namaz kılmak, oruç tutmak, alkolden uzak durmak, sakal bırakmak veya İslami kıyafet giymek gibi İslami geleneklere bağlı kalan Uygurlar yetkililer tarafından gözaltına alındı.

Eylül ayında bir rapor, Çin'in Uygur Müslümanlarını gözaltına almak için 380 esir kampı inşa ettiğini ortaya koydu. Çinli Adrian Zenz'in daha önceki bir raporu, Çin'in Uygur kadınlarını kısırlaştırdığını ve binlerce Müslümanı hapse attığını iddia etti.

Çinli yetkililer, Sincan'da herhangi bir görevi kötüye kullanma iddialarını reddederek, kampları "mesleki eğitim okulları" olarak nitelendirerek, kampların "dini aşırılıkla" mücadele etmek için kurulduğunu ekledi.

ÇOCUK YAPANLARA GÖZALTI TEHDİDİ

Geçen yıl, AP tarafından yapılan bir soruşturma, çocuk sahibi olma üzerinden bir "terör iklimi" yaratıldığını ve Uygurların çok fazla çocuk sahibi oldukları için gözaltı kamplarında gözaltıyla tehdit edildiğini bildirdi.Soruşturma ayrıca doğum oranlarında eşi görülmemiş ve dramatik bir düşüşün gerçekleştiğini ve Sincan eyaletinin nüfus dinamiğini Çin'in en hızlı büyüyen bölgelerinden birinden en yavaşlarına dönüştürdüğünü ortaya çıkardı. Kanıtlar, aile planlaması yasalarının ihlali için de ağır para cezalarının uygulandığını gösteriyor.

(Middle East Eye)