Emeklilerle ilgili bankalardan flaş karar! 81 ilde yasaklandı Emeklilerle ilgili bankalardan flaş karar! 81 ilde yasaklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) nette döviz alımlarıyla birlikte dolar/TL'de gözlenen yatay seyir ve TL'nin görece yüksek getirisi, hem yabancı hem de yerli yatırımcılar için TL'nin cazibesini artırıyor.

TL, geçen yıl eylül ayından bu yana aylık bazda sürekli bir değer kaybı yaşadı. Ancak mart ayında, dolar karşısında yüzde 3.5'lik belirgin bir düşüşle Temmuz'dan bu yana en büyük değer kaybını yaşadıktan sonra, nisan ayında hafif bir toparlanma yaşadı.

Mayıs ayında ise TL, dolar karşısında neredeyse aynı seviyelerde değer kazandı. TCMB'nin mayıs ayı piyasa katılımcıları anketinde, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi 41,80 TL olarak kaydedildi. Küresel bankaların yıl sonu dolar tahminlerine ilişkin ardı ardına açıklamalar gelmeye devam ediyor.

JP MORGAN'DAN YIL SONU DOLAR/TL TAHMİNİ

JP Morgan, Türkiye'deki politika faizinin ve enflasyon oranının zirveye yaklaştığına dair artan güveni vurgulayarak, dolar/TL paritesi için yıl sonu beklentisini 36'dan 35,5'e revize etti.

Banka, enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar yüzde 25'e düşeceğine inandığını söyledi.

Ayrıca, Türk devlet iç borçlanma senetleri (DİBS)/Devlet tahvilleri için yatırım tavsiyesini "ağırlığı artır" seviyesine yükseltti.

BANK OF AMERİCA: 38 TL OLMASINI ÖNGÖRÜYORUZ

Bank of America geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin kaleme aldığı raporda dolar/TL ve enflasyon tahminlerine yer verdi.

Raporda, Türk lirası ve Türk lirası cinsi tahvillerde pozisyonlanmanın genel olarak yaygın olduğu ve TL'deki kalabalık pozisyonlanma ile enflasyondaki ataletin ana endişe kaynakları olduğu belirtildi.

Yerel seçimlerden bu yana yurt içi döviz talebinin tersine döndüğü ve bankalarla yapılan görüşmelerde, satış tarafında hem bireysel yatırımcıyı hem de kurumsal şirketleri gördüklerini söylediler.

Raporda, TL'nin istikrara kavuşması durumunda dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında devam edebileceği ifade edildi. Yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, sermaye girişlerinin yavaşlaması durumunda TL'de bir miktar nominal değer kaybı olabileceği bekleniyor.

Bank of America, Dolar/TL'nin yıl sonunda 38 seviyesinde olmasını bekliyor.

HSBC'NİN DOLAR/TL BEKLENTİSİ

HSBC Stratejistleri, 13 Mayıs tarihli notlarında, Dolar/TL yıl sonu tahminlerini açıkladı. TCMB'nin enflasyon tahminini ve son enflasyon beklenti anketini baz alarak güncellediklerini belirten HSBC yetkilileri, makro ve mali değerlendirmelerinin "büyük ölçüde" değişmediğini ifade etti.

HSBC, notta dolar/TL'nin yukarı yönlü yavaş ve sınırlı hareket edeceği görüşünü koruduğunu ve 36,0 olan yıl sonu tahminlerini değiştirmediğini belirtti. Öte yandan, TL'nin reel olarak istikrarlı kalması durumunda dolar/TL'nin yıl sonunu 37-40 aralığında tamamlayabileceği vurgulandı.