Avrupa ve Kuzey Amerika'daki sekiz buzuldan ve Grönland'daki iki bölgeden eriyen su üzerinde çalışan Birleşik Krallık’taki Aberystwyth Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışmalarının küresel ısınmayı durdurmak için hızlı hareket etme ihtiyacını vurguladığını söyledi.

İNSAN VÜCUDUNDAKİ HÜCRE SAYISIYLA EŞDEĞER

Ekip, durumun önümüzdeki 80 yıl içinde bakteri gibi 100 bin tondan fazla mikrobun çevreye salınmasına neden olabileceğini tahmin etti. Bu, dünyadaki her insan vücudundaki tüm hücrelerle karşılaştırılabilir bir sayı.

Mikrobiyolog Dr. Arwyn Edwards, çalışmanın ilk kez yüzeyde yaşayan veya Dünya'nın buzullarının içinde hapsolmuş mikroorganizmaların "geniş ölçeğini" açıkça gösterdiğini söyleyerek “Salınan mikropların sayısı, buzulların ne kadar çabuk eridiğine ve dolayısıyla gezegeni ne kadar ısıtmaya devam ettiğimize yakından bağlıdır” dedi. Dr. Edwards, nehirlere, göllere, fiyortlara ve denizlere mikrop akışı arttıkça, su kalitesi üzerinde "önemli" etkiler olabileceğini açıkladı.

‘KENDİ BAŞINA EKOSİSTEM’

Mikrobiyolog Edwards, "Küresel olarak, erimiş buzul suyuyla beslenen 200 bin önemli havza var ve bunların bazıları, organik karbon ve besinler açısından yetersiz çok hassas ortamlar. Diğerlerinde çok fazla ekonomik faaliyet var ve geçim kaynakları bu buzullardan gelen suya bağlı olan milyarlarca insan var. Buzulları büyük bir donmuş su deposu olarak düşünüyoruz, ancak bu araştırmadan çıkarılacak en önemli ders, onların da kendi başlarına ekosistem olduklarıdır" diye ekledi. 

Aberystwyth Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin bulguları bu ay Nature Communications Earth & Environment dergisinde yayınlandı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER