Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bugün TBMM’de basın toplantısı yaptı. Baş, şunları söyledi:

“Bu seçim kanununu daha 15 gün önce TBMM Başkanı tarafından basıldı. Her milletvekilline bir tane ulaştırıldı. İçinde bütün seçim kanunları ve dolayısıyla cumhurbaşkanı seçim kanunu da var. Ne diyor cumhurbaşkanı seçim kanunu? Bakalım. ‘Madde 3: Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilir. Ancak cumhurbaşkanının 2. döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir.’ Neymiş? Bir kimse en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilirmiş. Bir istisnası var. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde eğer kararı Meclis alırsa bir kez daha aday olabilir ve eğer halkın oyunu alırsa seçilebilir. Maddeler çok açık. Dolayısıyla öyle ben 14 Mayıs’a seçim kararı aldım. Cumhurbaşkanı olarak ilan edeceğim bu kararı, ondan sonra da çıkacağım, aday olacağım. Öyle yok. Bu iş o kadar kolay değil.

'PANİĞE KAPILMIŞ DURUMDALAR'

Biz Erdoğan’ı sandıkta yenmek istiyoruz. Biz Erdoğan’ı tarihin çöplüğüne gönderirken sandığa gömmek istiyoruz ama eğer cesaretleri varsa yapılacak tek şey var TBMM’den seçim kararı çıkartacaklar. Buna da iktidarın oyları yetmiyor. Gelecekler efendi efendi muhalefet partileriyle masaya oturacaklar. Meclis’in cumhurbaşkanı seçimi için genel seçim kararı almasını isteyecekler. Buradan açık ve net bir çağrı yapıyoruz. Eğer bambaşka bir adayınız yoksa. Yani ‘Biz Erdoğan’dan başka kimseyi aday gösteremiyoruz, sizin söylediğiniz gibi tek adama bağlıyız, çaresiziz’ diyorsanız; yapacak hiçbir şey yok. Anayasasının emrettiği gibi Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamaz. Olmasının bir tane yolu var. Gerçekten bu meseleyi son derece önemli görüyoruz. Partimizin gerek bilim kurulundan hukukçu arkadaşlar gerekse hukuk bürosu meseleye ilişkin çok ayrıntılı çalışmalar yaptık. Şimdi bir hata yapmışlar belli. Yani zamanında Meclis’in çoğunluğu bizde olacak. Biz, istediğimiz zaman meclisten bu kararı çıkartırız diye zamanındaki anayasa değişikliği sırasında oraya geçici bir madde eklemeyi akıllarına getirmemişler. Şimdi Meclis’te seçim kararı alacak çoğunlukları olmayınca da paniğe kapılmış durumdalar. Apar topar seçime gitmek istiyorlar.

'ERDOĞAN ADAY OLAMAZ'

Bakın, bizi birtakım tartışmalara mahkûm edip; biz kendi aramızda bunları tartışırken atı çalan Üsküdar’ı geçmek istiyor. ‘Muhalefetin adayı şu olur mu, olmaz mı? HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarır mı, çıkaramaz mı’ Bırakalım bu tartışmaları. Şu anda bu memleketin önünde daha gerçek bir sorun var.  Erdoğan aday olamaz. Hep beraber konuşmamız gereken, tavır göstermemiz gereken konu bu. Muhalefeti kendi içinde çeşitli tartışmalara boğup arada bütün hukuksuzlukları yaparak seçime gitmek isteyen bu iktidara karşı en azından bu başlıkta tüm yurttaşlarımızın, tüm muhalefetin yan yana ve kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Nasıl bir seçime gidiyoruz kısmına bir örnek daha vermek istiyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde bir programa katıldı. Yayın sırasında SADAT adlı bir paramiliter çetenin reklamlarının ekrana verildiğine hep beraber tanık olduk. Bu elbette bir tesadüf değil ve çete mensupları da sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda bu operasyonları hem sahiplendiler hem böbürlenerek paylaştılar. Buradan o paramiliter çeteye ve onun iplerini elinde tutan herkese sesleniyoruz. Bakın, bu tehditler bize sökmez. Böyle ucuz operasyonlarla halkı korkutarak tehditlerle bizi teslim alamazsınız. Asıl korkması gereken biri varsa bu 20 yıl içinde suçlara bulaşanlardır. Asıl siz korkun. İlk seçimde tarihe gömüleceksiniz ve ondan sonra sizin için hesap verme dönemi başlayacak. Bu memleket yeniden hukukla buluşacak, bu memleketin bağımsız, adil, tarafsız mahkemelerinde her biriniz yaptığınız her şeyin hesabını vereceksiniz. O mahkemelerde tir tir titrediğinizi izlemezsek yuh olsun bize.

'TÜM MUHALEFET GÜÇLERİYLE ORTAKLIĞA HAZIRIZ'

Buradan tüm muhalefet güçlerine bir çağrı yapmak istiyorum. Bakın, gözüküyor saray farkında, saray panikte, saray kaybediyor. O yüzden kaybettikçe belli ki saldırı yoğunlaşacak. Belli ki hakkı, hukuku falan tanımayan her tür operasyonu yapacak. Sandık halktan kaçırılsın diye elindeki bütün imkanları kullanacak. Böyle üç beş kuruşluk çetelerle paramiliter örgütlerle hem halkı hem muhalefeti korkutmaya çalışacak. Yapacağımız şey şu; en basit noktalardan anayasanın, yasanın uygulanmasından seçim güvenliği sağlanmasından mutlaka muhalefet sorumludur. Yan yana gelmeli ve bu ülkenin yurttaşlarına güven vermelidir. Bu seçimi kazanmayı gerçekten istiyorsak; bunun başlangıç noktası yurttaşlarımıza güven vermektir. Biz TİP olarak bu saray rejimine son vermek konusunda samimiyiz. Son vermek isteyen bütün muhalefet güçleriyle en geniş ortaklıklara hazırız ve seçim güvenliğinden başlayarak elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz.