2021'in başlangıcına dünyanın çoğu yerinde umut ve korku karışımı eşlik ediyor. Bilim adamları, geçen yıl bu sefer adı bile olmayan bir hastalık için birkaç aşı oluşturdu. Ancak İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere birçok ülke hala salgının en ölümcül dönemini yaşıyor.

YARALARIN SARILMASI VAKİT ALACAK

Corona virüsün gölgesi, zengin ülkelerde bile aylarca kalkmaya başlamayacak. İngiltere, aşı onaylayan ilk ülke oldu ve kapsamlı malzeme temin etti. Ancak Boris Johnson'ın ülkenin Paskalya'dan sonra normale dönebileceği önerisi büyük ölçüde iyimser olarak görülüyor.
Özellikle güneydeki diğer ülkeler, aşı almak ve bunların ödemesine yardımcı olmak için uzun bir bekleyişle karşı karşıya. Corona virüsün her yerde paramparça ettiği ekonomilerin yeniden inşası yavaş olacak. Çünkü onu kontrol altına almayı başaran ülkeler bile büyük bir
darbe aldı.

İKLİM KRİZİNDE YENİ ADIMLAR BEKLENİYOR

Ancak acil tehdit sona erdiğinde dünya, manşetlere hükmedecek başka büyük zorluklarla karşılaşacaktır. Belki de en acil olan - politikacılar tarafından her zaman öyle görülmese de iklim krizidir. 

Kasım ayında dünya liderleri önemli bir zirve için Glasgow'da bir araya gelecekler. Salgın nedeniyle bir yıl ertelendiğinden, önemli yeni adımlar atmaları yönünde artan bir baskı var.

‘ÖNCE AMERİKA’ PROJESİ SON BULACAK

Daha yeşil büyüme, corona virüsü yenmek için verdiği sözü yerine getirdiğinde yeni ABD başkanı Joe Biden için bir öncelik. Biden, Donald Trump’ın agresif ‘Önce Amerika’ projesinin uluslararası yükümlülüklerden geri çekildiğini ve NATO gibi çok taraflı kurumlara saldırdığını
gördükten sonra ülkesinin yurtdışındaki itibarını nasıl yeniden inşa edeceğini de düşünmesi gerekiyor. 

Trump döneminde hızla bozulan Pekin ile bağların da özel bir odak noktası olması muhtemel.

ÇİN HAKKINDA ŞÜPHELER VAR

Salgını kontrol altına almak için hızla hareket ettikten sonra Çin, şimdiden büyümeye başladı ve Aralık ayı sonunda AB ile bir ticaret anlaşması, ekonomisinin küresel yatırımcılar için ne kadar cazip olduğunu gösteriyor. 

Ancak, pek çok ülkede, Çin’in salgının ilk günlerini ele alması ve Covid-19’un kökenlerine ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturmaya izin verme konusunda açık bir isteksizlik nedeniyle hâlâ bir kızgınlık var. Ülkenin komünist lideri, Hong
Kong’un demokrasi yanlısı hareketini ezmek için kullanılan kapsamlı bir güvenlik yasasından Sincan eyaletindeki Müslüman azınlıklar için toplama kamplarına kadar, insan hakları ihlalleri konusunda bir incelemeye tabi tutuldu.

POPÜLİST DİKTATÖRLER İÇİN ‘TEST’ YILI OLACAK


Görev süresinin sonunda Trump, Tayvan'a askeri ve siyasi desteği desteklemek de dahil olmak üzere ticaret ve diplomatik konularda Pekin'e sert bir tavır alarak onlarca yıllık politikasını değiştirdi. 

Biden'in daha az çatışmacı bir yaklaşım arayışına girmesi bekleniyor. Trump'ın gitmesiyle 2021, diğer popülist diktatörler için de testler görecek. İsrail lideri Netanyahu, yolsuzluk davaları devam ederken iki yıl içinde dördüncü genel seçimlerini yapacak. Brezilyalı Jair Bolsonaro dört yıllık bir dönemin üçüncü senesine giriyor.