Saldırı o kadar ciddi ki, sır bu olay için Cumartesi günü Beyaz Saray'da bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldı. ABD yetkilileri, Ticaret Departmanının kurumlarının birinde bir ihlal olduğunu ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı ve FBI'dan soruşturma yapmasını istediklerini halka açık bir şekilde söylemediler. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Ullyot, "bu durumla ilgili olası sorunları tespit etmek ve çözmek için gerekli tüm adımları attıklarını"
ekledi.

RUSLAR İNKAR EDİYOR!

ABD hükümeti, korsanlığın arkasında kimin olabileceğini kamuya açık bir şekilde belirtmedi, ancak soruşturmaya hakim olan üç kişi, şu anda saldırıdan Rusya'nın sorumlu olduğuna inandığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Facebook'ta yayınlanan bir açıklamada, iddiaları ABD medyasının ABD ajanslarına yönelik siber saldırılardan Rusya'yı suçlamaya yönelik bir başka asılsız girişim olarak nitelendirdi.

GÜNCELLEMEYE SIZMIŞLAR

Bazı kaynaklara göre, siber casusların, yürütme kolu, ordu ve istihbarat servislerindeki hükümet müşterilerine hizmet veren bir şirket olan SolarWinds tarafından yayınlanan güncellemeleri gizlice kurcalayarak ele geçirildiklerine inanılıyor. Çoğunlukla ‘tedarik zinciri saldırısı’ olarak anılan numara, kötü niyetli kodları üçüncü şahıslar tarafından hedeflere sağlanan yasal yazılım güncellemelerinin gövdesinde saklayarak çalışır.

DİĞER DEVLET KURUMLARI DA RİSK ALTINDA

Teksas merkezli şirket, Pazar günü geç saatlerde yayınlanan bir açıklamada, bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında yayınlanan izleme yazılımında yapılan güncellemelerin bir devlet tarafından, “son derece sofistike, hedefli ve manuel tedarik zinciri saldırısı olarak tanımladığı yöntemle bozulmuş olabileceğini’’ söyledi. Şirket daha fazla ayrıntı sunmayı reddetti, ancak konu hakkında bilgilendirilen dört kişiye göre, SolarWind’in müşteri tabanının çeşitliliği ABD istihbarat topluluğunda diğer devlet kurumlarının risk altında olabileceği endişesini uyandırdı. (Reuters)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com