'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'un 'Montrö' çıkışı sonrası önce 126 emekli büyükelçinin 'Kanal İstanbul' ardından ise 104 emekli amiralin 'Montrö bildirisi' yayımlandı.

Emekli amirallerin 'Montrö bildirisi' iktidar kanadında sert tepkiyle karşılanırken bir kısım muhalefet de aynı şekilde tepki gösterdi.

Muhalefetten 'bildiri'ye destek verenler ise "anayasal bir hak olduğu"nu, bu "bildiride herhangi bir 'darbe' çağrışımı bulunmadığı"nı savunurken "iktidarın bu durumdan faydalanmak için her şeyi yapacağı"nı iddia etti.

Amirallerin bildirisine bir destek de içlerinde Güldal Mumcu ve Erdal Aksünger gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda milletvekilinin yaptığı "Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!" başlıklı bildiriyle geldi.

Vekil bildirisinde imzası bulunan CHP İzmir eski Milletvekili Aksünger, konuyla ilgili konuşurken polemikhaber.com'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Aksünger, metinde 'darbe' çağrışımı yapan herhangi bir kelime bulunmadığını belirterek "İktidarın düşüncesi 'haydi saldıralım dönem meselesine' Darbe çağrısı yapılıyor denince, bir daha okudum; bunun neresinde, hangi kelimede, hangi cümlede ne yazıyor acaba ya? Biz göremedik de bunlar görüyorlar. Hayır mesele o değildi, mesele alıştırılmış. bir mağduriyetin yaratılma meselesi" şeklinde konuştu.