Time dergisine verdiği röportajda eski cumhurbaşkanı, batılı liderlerin Zelenski'yi kutlamanın sorumsuz olduğunu çünkü savaşı durdurmak için kapalı kapılar ardındaki müzakerelere odaklanmak yerine savaşı teşvik ettiklerini söyledi.

Lula dergiye verdiği demeçte, “Ukrayna cumhurbaşkanının televizyonda konuştuğunu, alkışlandığını, tüm Avrupalı parlamenterler tarafından ayakta alkışlandığını görüyorum. Bu adam savaştan Putin kadar sorumlu" diye ekledi.

‘PUTİN’E BOYUN EĞMESİ GEREKİYORDU’

Bu sözler, Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ve Batı'da yaygın olarak Rus saldırganlığının bir eylemi olarak görülen bir işgal nedeniyle Rusya'yı cezalandırıcı yaptırımlarla vuran ABD ve Avrupa'da muhtemelen sert karşılanacak. 76 yaşındaki Lula, Zelenski'nin Ukrayna'nın NATO'ya katılma hamlelerine karşı Rus muhalefetine boyun eğmesi ve bir çatışmayı önlemek için Putin ile müzakereler yürütmesi gerektiğini söyledi.

Kıdemli solcu, Biden ve Avrupa Birliği liderlerinin Şubat ayında Ukrayna'yı işgali öncesinde Rusya ile müzakere etmek için yeterince çalışma yapamadıklarını söyledi. Lula, “ABD'nin çok fazla siyasi nüfuzu var. Ve Biden savaştan kaçınabilirdi, onu kışkırtmayabilirdi. Putin'le konuşmak için Moskova'ya gidebilirdi. Bu, bir liderden beklediğiniz türden bir tutumdur” dedi.

ÖNDE GİDİYOR

Ekim ayında yapılacak seçimlerde Bolsonaro'ya karşı mücadele eden Lula, Brezilya'nın diplomatik nüfuzunu inşa eden iki cumhurbaşkanı döneminde uluslararası sahnede kilit bir oyuncuydu. Kendisini bir köprü kurucu olarak tasvir ederek, ABD'den George W Bush ve Venezuela'dan Hugo Chavez veya İran'dan Mahmud Ahmedinejad kadar farklı meslektaşlarıyla dostane ilişkiler sürdürdü.

Bu hafta Time'ın kapağında yer alan Lula, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yeniden seçilmesini reddetmeyi ve geçen yıl kendisini hapse atan yolsuzluk mahkumiyetlerinin iptal edilmesinden sonra göreve geri dönmeyi umduğu seçim öncesi anketlerde önde gidiyor. (Guardian)