1999’dan önce sigortalı olanları içine alan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için Meclis’e sunulan yasa teklifine göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 gün prim ödeme şartını yerine getirmeleri halinde yaşı beklemeden emekli olmaları isteniyor.

EYT, uzun yıllardan beri ilk kez, Meclis’te çoğunluğa sahip partilerin ortak gündem konusu haline geldi. Milletvekili sayısı 302’ye ulaşan dört parti, emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözülmesi için aynı noktada buluştu.Milliyetçi Hareket Partisi, İYİ Parti'nin önergeyi Meclis'e vermesinin ardından diğer muhalefet partileri CHP, İYİ Parti ve HDP ile birlikte önergeye onay vermişti. Önergenin görüşüldüğü sırada MHP tutumunu değişerek hayır oyunu kullandı ve yapılan tüm çalışmalarda tekrar başa dönüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,'da “Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.” sözleriyle EYT yasasına olumsuz yanıt verdi..

''700 BİN KİŞİ EMEKLİLİK BEKLİYOR''

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak , EYT'Yyle ilgili tüm soruların yanıtlarını PolemikHaber'e verdi.Boran , 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve emeklilik bekleyen toplam kişi sayısının 700 bin civarında olduğunu dedi.

'''Biz 8 Eylül 1999 öncesi rakamlarıyla ilgileniyoruz..Ortada net bir rakam yok.Bizim çalıştığımız sosyal güvenlk uzmanıyla beraber çalıştığımız rakamlar 2000 yılından sonra çalışan insanların sayısı 12 milyon .Yaklaşık 700 bin ila 1 milyon kişi arasında 1999 öncesi bir rakama ulaşıyoruz.Burada da bu kişiler hemen emekli olmayacak.150-200 bin arası emekliliği hak eden bir grubumuz var hali hazırda''.

''BİZLER 38 YAŞINDA EMEKLİLİK İSTEMİYORUZ''

Cumhurbaşkanımıza çağrımızda da dile getirdik biz erken emeklilik kesinlikle istemiyoruz Kesinlikle bunu da onaylamıyoruz..8 eylül 1999 öncesinde bizlere denildi ki kadınlar 20 yıl 5 bin prim günü erkekler 25 yıl 5 bin prim günüyle emekli olacaksınız.Bu haliyle sisteme giriş yaptık çalışma hayatımız başladı ve bizler bir plan yaptık.

4447 sayılı yasanın ''kanunların geriye mağduriyet yaratılacak şekilde işlemesi mümkün değildir.'' ilkesine karşılık bu yasa geriye işletildi.1976'ya kadar girişlere kadar.2 ila 17 arasında yaş haddine tabi tutulduk.Bütün planlarımız ya da çalışma hayatımızın ikinci tura dönüşüyle gelen mağduriyette, bizlere  ekonomik , sosyal ve psikolojik anlamda çok büyük mağduriyetlere sebep olmakta.

Bizler 38 yaşında değiliz 38 yaşında da emekliliği istemiyoruz.Şu anki yaş aralığımız 45 -50 yaş ve hala 10-12 yıl bekleyecek olan arkadaşlarımız var.En büyük şeyimiz de yaşımızdan dolayı çalışma ortamında siz bize göre değilsiniz diye işten çıkarılmalar oluyor.En büyük mağduriyet noktamız bu.Biz arada kalan bir topluluk olduk. Her gün 50-100 tane telefon alıyoruz.En başta bunun çözüm noktası Meclis'imiz, Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz.Eminiz ki yetkililerde bu toplumsal soruna kayıtsız kalmayacaklar.Bir gecede elimizden alınan hakkımızın geri verilmesini istiyoruz.Çözüm istiyoruz.

''AYNI ZAMANDA MAAŞ MAĞDURUYUZ''

Biz hem yaş hem de maaş mağduruyuz diyoruz.Maaştan da yana mağduriyetimiz 2008 yılında çıkan 5510 sayılı yasayla öncesinde aylık bağlanma oranlarının hesaplanma şekliyle yüzde 70'lerden tek kalemde hesaplanan oran 2008 yılında 3 kademeye ayrıldı.99 öncesi ,2000-2008 arası ve 2008 sonrası hesaplama şekliyle yüzde 28'lere yüzde 30'lara düşürüldü.3 bin liranın altında brüt maaş yatan kişinin her ay 2,5 -3 lira düşüyor.Şu an bağlanan maaş ortalaması 700 tl ila 1000 tl arasında değişiyor.Bunun en yakın örneği  benim eşim.Baktığımız zaman sisteme 836 lira emekli maaşı bağlanacak gibi gözüküyor.Normalde eşimin 1800 lira alması gerekiyor.Buradaki esas mağduriyet bugünkü asgari ücret olan 1603 liranın maaş denilmesine rağmen inanın bu sistemde tamamen çökmüş durumda..Bu rakamlar emekli maaşından çıkmış olup sosyal yardım adı altında bir rakama ulaşmış oluyor.

ÖZÜPAK: EYT'NİN MALİYETİ 8-10 MİLYAR TL 

'Cumhurbaşkanı Erdoğan , EYT'yle ilgilli 6 milyon 300 bin kişi ve 700 milyar tl'ye yakın bir bütçe çıkarmıştı.Bizim yaptığımız çalışmada EYT'nin maliyeti 8-10 milyar lira olarak görünüyor.Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımızın yanlış bilgilendirilmiş olabileceğini düşünüyorum.

''UMUDUMUZU YİTİRMEDİK''

''MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partilerinin seçim bildirilerinde sorunlarımıza yer verdi.Grup başkanvekilleriyle görüşüyoruz onlarda çalışmalarına devam ediyorlar.Cumhurbaşkanımızın hükümetimizin Meclis'teki tüm parti ve vekillerin çözüm odaklı bir birleşme bulacaklarına inanıyoruz.Meclis'te yaptığımız son görüşmelerimizden umutsuz çıkmadık. Bu toplumsal soruna eminiz ki hiçbiri kayıtsız kalmaz.Cumhurbaşkanımız'dan bu konuda görüşme taleplerimiz var kendileriyle bizzat görüşmek istiyoruz.''

 

>> ERKEKLERİN NAFAKA MÜCADELESİ! Avukat Cengiz Hortoğlu son durumu anlattı... (Tıklayınız) >>

 

>> DAMACANA SU FİYATLARI GÜVENLİĞİ TEHDİT EDER Mİ? TEHLİKE KAPIDA MI? (Tıklayınız) >>

 

 

 

 

..