Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Fatih Erbakan'ın gündeminde ekonomideki gidişat vardı.

Vatandaşın şu anda büyük ölçüde ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu ve asıl gündemin geçim derdi olduğunu savunan Erbakan şunları kaydetti:

*Milletimizin alım gücü Avrupalı insanların beşte biri, altıda biri hatta yedide biri seviyesinde. Bugün milyonlarca insanın gündeminin birinci maddesinde geçim derdi var.  Bu sıkıntıların gerçek olduğunun en önemli göstergelerinden bir tanesi de bizzat hükümetin açıkladığı, son 17 senede Türkiye'de sosyal yardımların 21 kat arttırdığının ifade edilmesidir. 2020 yılında elbette ki pandeminin de etkisi de var ama yine de çok yüksek bir oran. Türkiye'de üç kişiden biri sosyal yardım aldığını ifade etmiştir.

*Sorun, adeta yağmur gibi yağan zamlar, sürekli artan katlanan fahiş vergiler, son üç senede elektriğin yüzde 90, üç senede doğalgazın yüzde 63 artmasıdır. 

*Son bir senede döviz kurlarının yüzde 40-50 oranında değer kazanması, artması sürekli olarak, özellikle de üzerindeki vergiler sebebiyle artan akaryakıt fiyatları, bunun yanında 19 senelik yanlış tarım politikaları sonucunda Türkiye'de maalesef bu duruma gelmiştir. Uygun fiyatlı ve bol yerli tarım üretiminin ortadan kalkması, bütün bunların hiç bir tanesinin bu artışlarda suçu yok, tek suçlu esnaf, açgözlüler komisyoncular aracılar.

“UZAY VE HAVACILIK KONUSUNDA YAPILACAK ÇALIŞMALARDAN MEMNUN OLURUZ AMA…”

Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı havacılık ve uzay programını desteklediklerini ifade ederek, "Biz elbette ki yeniden büyük Türkiye'yi oluşturacak bir parça olarak havacılık uzay alanında yapılacak çalışmalardan memnun oluruz bunu açıkça ifade etmek isteriz. Bununla birlikte robotik alanında, yapay zeka alanında, internet altyapısı kullanan sistemler, teknolojiler ürünler alanında, yazılım alanında Türkiye'nin elbette ki lider ülke olmasını, isteriz bundan memnun oluruz ancak burada iki tane önemli nokta var” dedi.

Erbakan şunları söyledi:

*Bir tanesi; halkın yüzde 40'ı açlık sınırında, yüzde sekseni yoksulluk sınırında hayat mücadelesi verirken, diğer taraftan ayçiçek yağını, kırmızı eti bulmakta zorlanırken, bu kadar işsiz varken bu çalışmalar oldukça lüks çalışmalar olarak görülmektedir. Öncelikle evdeki yangını söndürmek gerekir diye düşünüyoruz.  İkinci bir konu da; bu uzay projesi hangi kaynaklarla finanse edilecek? Bu son derece önemli. Çünkü şu anda dış borç geri ödememiz bir senede 170 milyar dolar. Bunun ödemesi için gene borç alıyoruz. Son iki senede genel yönetim borç stoku 450 milyar lira artmış. Sadece ocak ayında 50 milyar lira Hazine ve Maliye Bakanlığı borçlanmış. Önümüzdeki 4 senede 150 milyar dolar bütçe açığımız var. 100 milyar dolar borç faiz ödeyeceğiz diye yeni ekonomi programı açıklanmış. Anadolu'daki tabiriyle ‘borç paçadan akıyor’. Böyle bir noktada bu son derece maliyeti uzay projesinin finansmanı hangi kaynakla karşılanacak?

ANAYASA TARTIŞMALARI

Anayasa tartışmalarına da değinen Erbakan, “Bizim önem verdiğimiz husus, Meclis dışındaki partilerin de, toplumun her kesiminin de oturup karşılıklı olarak konuşup müzakere edip bir milli mutabakat halinde Anayasa metnine karar vermesi önemlidir. Bu nedenle biz daha baştan ‘yok bunların yapacağı Anayasadan hayır gelmez biz buna karşıyız’ diye bir şey söylemedik. Oturulması, müzakere edilmesi gerekir. Dolayısıyla da yerli, milli, sivil, açık, sarih, inanç özgürlüğünü, ibadet özgürlüğünü, fikir özgürlüğünü, her kesimin insan haklarını garanti altına alacak bir Anayasanın yapılması faydalı olacaktır. Ancak tabi ki ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile değil toplumun bütün kesimlerinin mutabakatı ile bir Anayasa çalışması yapılmalıdır” yorumunda bulundu.