Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) açıklamasında, "İran'ın TESA Karaj santrifüj bileşeni üretim atölyesine ajansın erişimine izin vermeme kararının, 12 Eylül'de yayınlanan ortak bildiride mutabık kalınan şartlara aykırı olduğunu vurgulamaktadır" denildi. 

'YETKİSİ DEĞİL'

İran'ın IAEA elçisi yaptığı açıklamada, genel müdürün raporunun doğru olmadığını ve ortak açıklamada üzerinde anlaşılan şartların ötesine geçtiğini söyledi. Kazem Gharibabadi, Twitter'dan, "İran'ın izleme ekipmanına ilişkin aldığı herhangi bir karar, yasal değerlendirmelerden ziyade yalnızca siyasi değerlendirmelere dayanmaktadır ve ajans, bunu yetkilerinden biri olarak kabul edemez ve etmemelidir" şeklinde kaydetti.

Bu durum, İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya yönelik daha geniş müzakereleri sürdürme umutlarını öldürebilir, çünkü İran genellikle bu tür hamlelere tepki gösteriyor ve ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, Batı'nın "baskısı" altında olmayacak bir şekilde müzakere masasına dönmeye hazır olduğunu söyledi. 

SADECE ORAYA İZİN YOK

IAEA'dan yapılan açıklamada, "İran, 20-22 Eylül tarihleri arasında, IAEA müfettişlerinin, TESA Karaj kompleksindeki santrifüj bileşeni üretim atölyesi hariç, İran'daki tüm gerekli yerlerde, tanımlanmış ajans izleme ve gözetim ekipmanına hizmet vermesine ve depolama ortamını değiştirmesine izin verdi" denildi. 

Bu atölye, Haziran ayında oradaki dört IAEA kamerasından birinin imha edildiği bariz sabotajın kurbanı oldu. İran, bu kameranın "veri depolama ortamını" iade etmedi ve IAEA, bu ayki bir raporda İran'dan kameranın yerini belirlemesini ve açıklamasını istediğini söyledi. Anlaşmaya göre IAEA kameralarını değiştirecekti.

Reuters