İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti dönemine ilişkin yolsuzluk dosyalarını açmaya devam ediyor... 

Ekrem İmamoğlu, İBB Teftiş Kurulu’na istedikleri yönetici atamalarını 2-3 ay önce yapabildiklerini açıklamış ve  40’a yakın dosya üzerinde çalışıldığını duyurmuştu. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Teftiş Kurulu’nun son birkaç ayda yoğunlaşan çalışmaları sonucunda yolsuzluk dosyaları da açıklanmaya başlandı. İBB Teftiş Kurulu, İBB Başkanlığı Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğü'nce 21 Eylül 2016’da gerçekleştirilen "İstanbul Genelinde Yeni Yeşil Alanların Yapım İşi" ihalesini inceleyerek rapor hazırlandı. Edinilen bilgiye göre, bu ihale kapsamında yapılan eksik işlerle ilgili 2 milyon 494 bin 11 TL kamu zararı tespit edildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ

Kamu zararına neden oldukları tespit edilen eski İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürü, eski Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı ve o dönem ihale yetkilisi olan İBB eski Genel Sekreter Yardımcısı hakkında düzenlenen rapor, soruşturma izni için İstanbul Valiliği’ne gönderildi. 

Ancak valiliğin soruşturma izni vermediği öğrenildi.

FAİZİ İLE TAHSİL EDİLECEK

İBB’nin uğradığı 2 milyon 494 bin liralık kamu zararının yasal faiziyle birlikte 4 eski İBB yöneticisinden tahsili için düzenlenen rapor da İBB Mali Hizmetler Daire Başkanlığı'na gönderildi. 

Tahsilata ilişkin işlemlerin devam ettiği bildirildi.

İMALAT, BAKIM VE ONARIM YAPILMAMIŞ

Teftiş Kurulu raporunda kamu zararının nasıl oluştuğuna ilişkin tespitler de yer aldı. Geçici kabulü yapılan Çekmeköy’deki Rahmi Demir Mesire Alanı ve Pendik Yaşam Korusu 1. Etap’ta eksik imalat yapıldığı belirlendi. Mesire alanı ve koruda gerekli imalat, bakım ve onarım çalışması yapılmadığı, güvenlik tedbiri alınmadığı kaydedildi. Geçici kabul sırasında tespit edilen eksikler dışında,  daha önce  mevcut olup, bugün yerinde bulunmayan ve halen kullanılamayacak durumda olan imalatların toplam bedelinin 2 milyon 494 bin 11 TL olduğu belirlendi. Teftiş Kurulu’nun incelediği ihale 2016 yılında 321 milyon 308 bin 936 TL bedel ile Yapı ve Yapı İnşaat, Neoray İnşaat, ATZ Enerji iş ortaklığına verilmişti.

HABERLERE ERİŞİM YASAĞI GELMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun AKP dönemine ilişkin yargıya taşıdığı ilk büyük yolsuzluk dosyası İBB şirketi Medya A.Ş’ye ihale edilen web sitesi ve organizasyon işi için yapılan ödemeler olmuştu. 
İBB Teftiş Kurulu’nun mercek altına aldığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından 30 Ekim 2018’de düzenlenen “İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve bağlı birimlerin yatırım organizasyonlarının  tanıtım ve medya çalışmaları işi” ihalesi 26 milyon 585 bin liraya  İBB şirketi Medya A. Ş’ye verilmişti. 

Teftiş Kurulu, ihale edilen iş için yapılan 15 milyon 458 bin lira tutarındaki ödemenin kamu zararı yarattığını belirleyerek üst düzey eski İBB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. 

İşlerin tamamına yakınının sözleşmeye uygun olmadığı belirlenmişti. Yolsuzluk soruşturması haberlerine erişim yasağı getirilmişti.