İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali talebiyle açılan çok sayıda dava, Danıştay 10. Dairesi'nde haziran ayı boyunca gruplar halinde esastan görülecek.

Aralarında İYİ Parti lideri Meral Akşener, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in başvurularının da aralarında olduğu 42 davayı, 7-14 ve 23 Haziran'da yapacağı üç ayrı duruşmada ele alacak.

BİR AYDA 42 DURUŞMA 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin açılan davalardan 15’i 7 Haziran’da görülecek. Danıştay 10. Dairesi’nde yarın yapılacak duruşmalar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası ile Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak Barolarının açtığı davalar yer alıyor.  

15 duruşma ise 14 Haziran’da görülecek. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in açtığı davanın yanı sıra bir diğer hafta yapılacak olan ve ağırlıklı olarak baroların oluşturduğu duruşmalar şu şekilde: Türkiye İşçi Partisi, İzmir Barosu, Trabzon Barosu, Mersin Barosu, Giresun Barosu, Eskişehir Barosu, Burdur Barosu, Adana Barosu, Manisa Barosu, Uşak Barosu, Bolu Barosu, Hatay Barosu, Tarım Orkam Sen/KESK ve Avukat Sedef Erken.  

Ay boyunca sürecek duruşmalar, 23 Haziran’da görülecek 12 dava ile sona erecek. O gün esastan görülecek davalar arasında Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla, Van, Amasya Baroları yer alırken aynı zamanda Ankara Diş Hekimleri Odası’nın açtığı davanın da duruşması görülecek.  

DANIŞTAY SAVCISI FESİH KARARININ İPTALİNİ İSTEMİŞTİ

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan 10 dava 28 Nisan’da Danıştay 10. Dairesi’nde görülmüş, savcının fesih kararının iptalini talep etmesinin ardından kararın daha sonra tebliğ edileceği açıklanmıştı.  

Kararın açıklanması için gereken bir aylık yasal sürenin dolmasına rağmen kararını açıklamayan Danıştay, haziran ayı boyunca bu yönde açılan 42 davanın daha duruşmasını esastan görüşecek. Danıştay’ın 7-14 ve 23 Haziran'da yapacağı üç ayrı duruşmanın ardından, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kararını açıklaması bekleniyor.