Rus işgalinde 8. güne girdik. Rus heyetinnden yapılan açıklamada yapılması dün planlanan ancak ertelenen müzakerelerin bugün gerçekleşeceği aktarıldı. Kiev'de siren sesleri duyulmaya devam ediyor. Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonu civarı füzeyle vuruldu.

Devlet Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın attığı füzenin, Kiev'in merkezinde yer alan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına düştüğü bildirildi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, şehre sıcak su hattı taşıyan boruların vurulduğunu, Kiev'in bir bölümünde halkın ısınma imkanlarını kaybetmiş olabileceğini belirtti.

Binlerce kişinin savaştan kaçmak için kullandığı Güney Tren İstasyonu, Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

RUS ORDUSUNUN KİEV’E GİRİŞİNİ ÖNLEMEK İÇİN KÖPRÜLER YIKILIYOR

Rusya’nın birçok kentte kontrolü ele almaya başlaması ve başkent Kiev’e ilerleyişini sürdürmesi nedeniyle Kiev çevresindeki tüm bağlantı köprüleri havaya uçurulmaya başlandı.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları devam ederken, başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 3 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

16.00: Odessa'da Estonya'ya ait bir kargo gemisi battı. Geminin mayına çarparak battığı tahmin ediliyor. Reuters'ın haberine göre 4 kişinin kayıp olduğu bildirild

14.57: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rusya ile görüşmelere katılmak için yola çıktığı ve iki saat içerisinde toplantının başlayacağı kaydedildi. Ukrayna delegasyonu, görüşmelerde "insani koridor"un tartışılacağını belirtti.

14.18: Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 90 dakikalık bir görüşme yaptığı bildirildi.

14.15: Rusya’nın Çernihiv bölgesindeki petrol rafinesi vuruldu.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.10 sıralarında Rusya’nın petrol rafinerisini vurduğunu, çıkan yangına müdahale edildiğini bildirdi. 

13.45: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitshcko, başkentte durumun “zor ancak kontrol altında” olduğunu söyledi.

13.40: Spotify, Rusya'daki ofisini süresiz olarak kapattı. Online müzik platformu Spotify, Ukrayna'daki askeri harekata tepki olarak Rusya'daki ofisini süresiz olarak kapatma kararı aldı.
13.16: Ukrayan İçişleri Bakanı danışmanı, Mariupol şehrinin Rus askerleri tarafından kuşatıldığını duyurdu.

12.40: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  Ukrayna’daki duruma çözüm bulunacağına inandığını belirterek Moskova'nın bu ülkeyle görüşmelerindeki koşullarının ‘çok küçük olduklarını’ ifade etti.

12.22: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın işgalinin sekizinci gününde Ukrayna’nın savunma hatlarının direndiğini söyledi.

12.00: ABD, Ukrayna'ya en az 200 Stinger füzesi daha teslim etti.

11.05: Kremlin'i eleştiren radyo kapatıldı.

Rusya'da Kremlin'i eleştiren yayınlarıyla popüler olan radyo kanalı Echo Moskvy (Moskova'nın Yankısı) Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, Yönetim Kurulu'nun radyonun ve internet sayfasının kapatılması kararı aldığını açıkladı. 

10.32: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun, "özel operasyonlar" başladığından beri 1612 Ukrayna askeri bölgesini vurduğunu açıkladı.

10.15: Fransa, Rusya’daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

10.13: Uluslararası Paralimpik Komite beyanına göre, Rus ve Belaruslu sporcuların, Pekin Paralimpik Kış Oyunları'na katılımına artık izin verilmeyecek

09.20: Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturma başlattı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi 39 üye ülkenin başvurusu ile Ukrayna'da savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. 

09.14: Rusya-Ukrayna arasındaki ikinci tur müzakereler bugün yapılacak. Görüşmelerin yapılacağı salondan ilk görüntü geldi.

09.00: Birleşmiş Milletler 7 günden Ukrayna'dan 1 milyon kişinin kaçtığını belirtti.

08.30: Mercedes-Benz Rusya'ya araç sevkiyatını durdurdu.

06.52: Kiev metrosuna sığınanların sayısı 15 bine ulaştı

Kiev Metro İdaresi Müdürü Viktor Brahinski, Kiev’deki metro istasyonlarına sığınanların sayısının 15 bine ulaştığını açıkladı.

02.36: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

00.24: ABD Temsilciler Meclisi, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı

00.17: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüştü.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, ayrı ayrı yapılan telefon görüşmelerinde "Rusya’nın Donbas’ı korumak için özel askeri operasyonu" ele alındığı belirtildi.

23.49: Rusya’nın birçok kentte kontrolü ele almaya başlaması ve başkent Kiev’e ilerleyişini sürdürmesi nedeniyle Kiev çevresindeki tüm bağlantı köprüleri havaya uçurulmaya başlandı.

23.18: Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

23.01: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini söyledi. Blinken ayrıca, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

22.23: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de tren istasyonunun yakını vuruldu.

22.02: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, patlamanın, Kiev tren istasyonu yakınlarında gerçekleştiğini açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Rus güçleri Kiev'i bombalıyor
21.41: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkeler teşekkür ederek, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştu” dedi.

20.30: BM Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna son vermesini ve askerlerini geri çekmesini talep eden karar tasarısını kabul etti.