Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ten randevu istediğini ancak verilmediğini açıkladı. Kılıçdaroğlu ve CHP yetkililerinin gittiği TÜİK, kapılarını açmadı. Kılıçdaroğlu, "Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için önemli bir tablo" ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN KAPILARI KİLİTLETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu binaya almamak için demir kapıları kilitleten TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, 2 Mart 2021’de Başkanlığa atanmıştı. 

Dinçer, nisanda TBMM’deki 'Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nda bir sunum yapmıştı. 

DİNÇER İTİRAF ETTİ: RİCALAR ETKİLİ...

Sunum sırasında, verilerin toplanma biçimini anlatırken, bazı kurumların ricası üzerine verilerde oynandığını söylemişti. Dinçer, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kamu kurum kuruluşlarında veya STK'lerden elde ettiğimiz veriler vardır. Şimdi, bu verilerin elde edilmesinde maalesef ki kendi elde ettiğimiz verilerle ilgili herhangi bir sıkıntım yok amma velakin diğerleri ile elde edilen bilgilerde eksikler veya ricalar veya yapılan protokoller sonucunda bazı şeyleri yani tam şunu deme istiyorum: İstenilen boyuttaki tüm veri miktarına ulaşılamayabiliyor. Bunun için de çalışmalarımız en hızlı şekilde devam ediyor.”


TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer

CHP’Lİ TAŞCIER: VERİLERİN RİCALARLA DEĞİŞTİRİLDİĞİNİ BİZZAT BAŞKANIN AĞZINDAN DUYDUK

Dinçer’in sözleri üzerine, komisyonda bulunan CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, tepkisini şöyle dile getirmişti:

“Elde edilen verilerde ricaların etkisi olduğunu söyledi. Ağzından kaçan şeyin büyüklüğünü duyunca da hemen konuşmasını kesti ve sorularımıza cevap vermedi. Bu çok ama çok büyük bir skandal ve itiraftır. TÜİK'in açıkladığı istatistiklere rica adı altında müdahalelerin olduğunu açıklamış oldu.

Tam da düşündüğümüz gibi, TÜİK verilerinin ricalarla değiştirildiğini bizzat başkanın ağzından duymuş olduk.”