CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, yasama görevi sürerken bedelli askerlik yapan milletvekillerine hem devletin sigortalarını yatırdığını, hem maaş almaya devam ettiklerini belirterek, sert eleştirilerde bulundu.


KANUN 'BU PARA GENEL BÜTÇEYE YATIRILIR' DİYOR


Genel Kurul'daki konuşmasında Tanal, şunları söyledi:


*Vatandaşın bedelli askerliğe gitmesi kanuni bir hakkıdır ancak hem milletvekili olacak, hem sigortası yatacak...Meclis genel sekreteri karşımızda, sigortası yattı mı yatmadı mı? Yatmadıysa ben burada istifa edeceğim milletvekilliğinden. Ne hakkın var?

*Hem bu devlette sigortası yatacak hem de maaşı yatacak. Kanunda 'Bu para genel bütçeye, gelire kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır' diyor.


 

"TÜRK MİLLETİNDEN ÖZÜR DİLEYİN"


AKP'lilerin kendilerini 'Bu parayı Mehmetçik Vakfı'na bağışladım' diye savunmasının bir bahane olmayacağını ifade eden Tanal, "Bu senin babanın parası değil devletin parası! Devletin parası! İstediğin yere bağışlayamazsın! Senin almaman gerekirdi! Sigortalı olmaman lazımdı! Onun için burada gelin özür dileyin Türk milletinden" dedi.

"MİLLETVEKİLLİĞİN DÜŞME NEDENİDİR"

Meclis Başkanvekili'ne verdiği soru önergesini de paylaşan Tanal, "Bizim bilgimiz haberimiz yoktur" denildiğini söyledi. Tanal, şöyle sürdürdü:


*Bu maaş hesabına yatmış, sigortası yatmış demek. Sen bu parayı aldın, benim dediğimi ikrar ediyorsun. 'Ben bağışladım' bunun mazareti olmaz. Bu Anayasa hükümlerine göre milletvekilliğin düşme nedenidir.


TBMM: BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİNİ YERİNE GETİRECEĞİNE DAİR BİLGİ VE BELGE YOK

Tanal'ın soru önergesine TBMM Genel Sekreterliği'nden, "Yapılan incelemede 27. Dönem Milletvekillerinden 25.06.2015 tarihinden sonra bedelli askerlik hizmetini yerine getireceğine veya yerine getirdiğine dair bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmıştır" yanıtı verildiği görüldü.


3 AK PARTİLİ VEKİL BEDELLİ ASKERLİK YAPMIŞTI


AK Parti  Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve Konya Milletvekili Selman Özboyacı, görevleri süresince bedelli askerlik hizmetinden yararlanmışlardı.