Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan  yüzde 13,58 aralık ayı ve yüzde 36,08’lik yıllık enflasyon  oranları sonrasında memura yapılan zam oranlarına karşı Memur-Sen'den açıklama yapıldı. Açıklamayı yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "2021 Temmuz-Aralık enflasyonunun yüzde 25,48 ve kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkının ise yüzde 22,48, 2021 Aralık ayı enflasyon rakamlarının hedefleri tutmadı" dedi. 

'MAAŞLARA ZAM ORANLARI ENFLASYONA EZİLDİ'

Kovid-19 salgının da etkisiyle, küresel ve bölgesel ekonomide yaşanan hareketliliğin, enflasyonu yukarı yönlü, alım gücünü ise aşağı yönlü hareket ettirmeyi sürdürdüğünü aktaran Yalçın, şöyle devam etti:

“Mutabakatsızlıkla sonuçlanan ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 için yüzde 3+3 oranındaki artışlar, enflasyona sadece yenilmedi, ezildi. Enflasyon farkı memurun düşen alım gücünü yükseltmek için asla yeterli değildir. Şimdi kamu görevlilerinin alım gücünü yükseltme zamanıdır. Diğer taraftan, 1 Eylül – 31 Aralık tarihleri arasında ekonomide yaşanan dalgalanmalar sonucu kur ve enflasyon artarken maaşlar erimeye, gelir dağılımında adaletsizlik büyümeye devam etti. Nitekim buna bağlı olarak yeni yılla birlikte, zamlar da peş peşe gelmeye devam ediyor.”

Yalçın, “Yeni yılla birlikte, doğalgaza, elektriğe, benzine, motorine, MTV ve ÖTV’ye, harçlara, vergilere, toplu taşımaya ve bunun yanında gıda ürünlerine azımsanmayacak oranda zam yapıldı. Bu gerçekler görülmeli, ‘Ek protokol’ ile ilave ödeme yapılarak kayıplar telafi edilmelidir.” önerisinde bulundu.