Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu ile başlayan sıcak savaş 28. günde de devam ediyor. Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'den binin üzerinde sivilin yaşamını yitirdiği belirtilrken Kremlin'den 'sivillerin vurulmaları kesinlikle yasaklandı' açıklaması geldi.

Ukrayna’nın ABD ve diğer NATO üyeleriyle yakınlaşması ve üyelik süreci istemesiyle Rusya’yı harekete geçiren süreç, savaşla devam ediyor. İşgal ile NATO’dan umudunu kestiği anlaşılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik yaptığı açıklamalarda uzlaşma sinyali verirken Kırım, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması konularını masaya yatırabileceğini belirtti.

Açıklamalarının devamında Zelenski, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi.

ABD ise Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları gündeme getirdi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Biden'ın, Avrupa'daki temasları kapsamında Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü ise ABD medyasına verdiği demeçte ‘nükleer silah kullanımı’ hakkındaki sorulara yanıt verdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik "varoluşsal bir tehdit" görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi. Peskov, açıklamalarının devamında, Ukrayna savaşını "özel askeri harekat" olarak nitelendirerek, "Operasyonumuz önceden belirlenen planlar ve amaçlar dahilinde ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Savaşın 28. gününde ise öne çıkan başlıklar şu şekilde:

CANLI ANLATIM

15.28 Putin'den 'ruble' adımı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'dan alınan gaz arzı ödemelerinin mümkün olan en kısa sürede rubleye aktarılmasına karar verildiğini açıkladı.

14.04 Peskov: Ordumuz ile NATO ordusu arasındaki olası herhangi bir temas, zor ve onarılamaz sonuçlara yol açabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun Ukrayna'da barış gücü konuşlandırma ihtimaline ilişkin, "Bu son derece pervasız ve tehlikeli bir karar olacaktır. Ordumuz ile NATO ordusu arasındaki olası herhangi bir temas, zor ve onarılamaz sonuçlara yol açabilir." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'da Rus ordusunun kayıplarına ilişkin bilgilerin paylaşılmasına yönelik inisiyatifin, Rusya Savunma Bakanlığına ait olduğuna işaret eden Peskov, "Uygun gördükleri zaman ilave bilgileri onlar paylaşırlar. Operasyon, plan ve görevlere katı bir şekilde bağlı kalarak devam ediyor. Ordumuz, bize silah çekmedikleri sürece sivillere ateş etmiyor." ifadelerini kullandı.

Peskov, Ukrayna'da NATO'nun barış gücü konuşlandırma ihtimaline ise olumsuz yönde baktıklarına dikkati çekerek, "Bu son derece pervasız ve tehlikeli bir karar olacaktır. Ordumuz ile NATO ordusu arasındaki olası herhangi bir temas, zor ve onarılamaz sonuçlara yol açabilir." yorumunda bulundu.

13.29 Zelenski: Rusya'nın sarin gazı gibi kimyasal silahlarla saldırı hazırlığında olduğuna dair haberler alıyoruz

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Japonya Ulusal Meclisine (Diet) çevrimiçi bir konuşmayla hitap etti. Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın yarın yapılacak G7 Zirvesine katılmak üzere Brüksel'e gitmesine saatler kala meclise konuşan Devlet Başkanı Zelenski, dünyanın birçok ülkesine yaptığı destek çağrısını yineledi.

Zelenski, meclis üyelerine Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları hakkında bilgi verdi. Rus ordusunun saldırılarının şiddetini giderek artırdığını belirten Zelenski, "121'i çocuk olmak üzere binlerce insan öldürüldü" ifadelerini kullandı.

Zelenski ayrıca "Rusya'nın sarin gazı gibi kimyasal silahlarla saldırı hazırlığında olduğuna dair haberler alıyoruz" sözleri ile nükleer santrallerin tehlike altında olduğunu hatırlattı.

12.00 Polonya’da 45 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi talep edildi

Polonya İç Güvenlik Ajansı, yaptığı açıklamada 45 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi için harekete geçti. Ajanstan yapılan açıklamada, “Casusluk şüphelisi 45 Rus diplomatın sınır dışı edilmesini talep ettik” denildi.

11.50 Rusya'dan NATO'ya 'barış gücü' uyarısı: Çatışmaya yol açabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kiev yönetiminin sürekli pozisyon değiştirmesi nedeniyle Ukrayna ile müzakereler zor. Ukrayna'ya barış gücü göndermek, Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabilir" dedi.

11.24 Ukrayna: Rus ordusu 15 bin 600 asker, 101 uçak, 124 helikopter ve 517 tankını kaybetti

Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 600 askerini, 101 uçağını, 124 helikopterini ve 517 tankını kaybettiği bildirildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-23 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 600 asker öldürüldü, Ruslara ait 101 uçak, 124 helikopter, 517 tank, 1578 zırhlı araç, 267 top, 80 roketatar sistemi ve 47 hava savunma sistemi imha edildi.

Rus güçleri 1008 araç, 4 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 42 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

07.24 Zelenski, NATO zirvesinde konuşacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

Bir NATO yetkilisinin AFP'ye verdiği bilgiye göre Zelenski, NATO üyesi ülke liderlerine bir konuşma yapması için davet edildi:

"Bu, ittifakın liderlerinin Devlet Başkanı Zelenski'nin Rusya'nın operasyonları sebebiyle Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı zor durumu anlatırken doğrudan dinleyebilmesi için bir fırsat olacak."

Zelenski'nin sözcülerinden Serhiy Nikiforov da Ukrayna Interfax ajansına, konuşmanın video formatında olacağını ancak detaylar üzerine çalışmaların hâlâ devam ettiğini söyledi:

"Ukrayna da burada aktif rol oynayacak. En azından devlet başkanının hitabı olacak. Katılımın formatıyla ilgili önümüzdeki günlerde netleşecek."

"Mariupol'de hâlâ yaklaşık 100 bin kişi var"

Zelenski, gece yarısı Facebook hesabından yaptığı video paylaşımda da Rusya bombardımanı altındaki Mariupol'deki son durumla ilgili bilgi verdi. Tahliyelerin ardından kuşatma altındaki şehirde hâlâ 100 bine yakın kişinin bulunduğunu söyledi:

"Bu insanlar insanlık dışı koşullarda, tamamen kuşatma altındalar. Yiyecek, su, ilaç yok. Sürekli bombardıman altındalar."

Zelenski, insani koridorlardan sivillerin tahliyesinin de Rusya tarafından engellendiğini; Salı günü bu koridorlardan birinden geçen bir otobüs şoförünün ve Ukraynalı yetkililerin Rusya tarafından "rehin alındığını" söyledi:

"Tüm zorluklara rağmen salı günü Mariupol'den 7.026 kişi kurtarıldı. Ukrayna, son iki haftada da 100 bin tonun üzerinde insani yardım malzemesi aldı."

07.14 Biden'ın Avrupa ziyaretinde Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkelerinin liderleriyle bir araya gelmek için Brüksel'e gidiyor. Brüksel'in ardından Cuma günü de Polonya'nın başkenti Varşova'da olacak.

Biden'a ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de eşlik edecek.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sulivan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın Avrupa ziyareti için "Ukrayna'ya askeri desteğin bir sonraki aşamasını liderlerle görüşme fırsatı bulacak" dedi.

Sullivan, Biden'ın "Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulama konusunun da görüşüleceğini" ve var olan yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını söyledi.

05.20 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Herson kenti insani felaketle karşı karşıya

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Rus ordusunun abluka altına aldığı Herson şehrinin insani felaketle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Nikolenko, sosyal medya üzerinden Ukrayna'nın Herson kentindeki duruma dair açıklamalarda bulundu.

Rus askeri güçlerinin Herson'u kuşattığına dikkati çeken Nikolenko, şu ifadeleri kullandı:

"300 bin Herson sakini, Rus ordusunun ablukası nedeniyle insani felaketle karşı karşıya. Herson'daki gıda ve ilaç stokları neredeyse tükenmek üzere. Ancak Rusya, sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorlarını açmayı reddediyor."

Rusya'nın eylemlerini "barbarca" şeklinde nitelendiren Nikolenko, bunun durdurulması gerektiğini vurguladı.

03.19 Zelenski: Rusya'yla müzakereler zor ve tartışmalı sürüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile müzakerelerin "zor" ve "tartışmalı" şekilde devam ettiğini bildirdi.

Zelenski, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Rusya ile müzakere ve ülkesindeki çatışma bölgelerinden sivillerin tahliye süreçlerine dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakere sürecine değinen Zelenski, "Rusya'yı barışa ve bu acımasız savaşı sonlandırmaya zorlamak için çeşitli düzeylerde çalışmalara devam ediyoruz." dedi.

Müzakerelerin her gün yapıldığını belirten Zelenski, "Müzakereler çok zor ve bazen tartışmalı şekilde devam ediyor ancak adım adım ilerliyoruz." şeklinde konuştu.

Hafta içinde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerinin yapılacağına dikkati çeken Zelenski, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketlerinin uygulanabileceğini ifade etti.

"Mariupol kentinde 100 bin kişi bulunuyor"

Rus ordusunun Mariupol kentine sürekli saldırı düzenlediğine dikkati çeken Zelenski, söz konusu şehirde yaklaşık 100 bin kişinin bulunduğu bilgisini paylaştı.

Buradaki sivilleri insani yardım koridorlarından tahliye etmeye çalıştıklarını dile getiren Zelenski, ancak bunun Rus güçlerince engellendiğini söyledi.

Zelenski, insani yardım konvoyu ile Ukrayna Acil Durumlar Servisi çalışanlarının ele geçirildiğine işaret ederek, "İnsanlarımızın serbest bırakılması ve insani yardım koridorlarının çalışmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Gün içinde yaklaşık 7 bin Mariupol sakininin tahliye edildiğini belirten Zelenski, yarın buradaki tahliyelere devam edeceklerini vurguladı.

01.51 Ukrayna: 7 binden fazla Mariupol sakini gün içinde tahliye edildi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yayınladığı görüntüde, Ukrayna'da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci ile ilgili bilgi paylaştı.

Mariupol sakinlerinin tahliyesi için insani yardım koridorlarını çalıştırdıklarını belirten Vereşçuk, "Berdyansk kentinden 1100 Mariupol sakini tahliye edildi. Ayrıca 5 bin 926 kişi şahsi araçlarla Mariupol şehrinden insani yardım koridorlarından Zaporijya kentine ulaştı." dedi.

Mariupol'ün bazı köylerinde tahliyelerin Rus askeri güçlerince engellendiğini vurgulayan Vereşçuk, Berdyansk'a tıbbi ve gıda malzemelerini ulaştırdıklarını ve buradaki tahliyelere yarın devam edeceklerini dile getirdi.

00.20 Blinken, Stoltenberg ve Rau ile Ukrayna'yı görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Rusya-Ukrayna savaşındaki son durumu görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Blinken, Stoltenberg ile 24 Mart'ta yapılacak NATO zirvesi öncesinde gelişmeleri ele aldı.

İki isim, NATO ittifakının Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları karşısında bir bütün halinde ve koordineli şekilde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı ve Ukrayna'ya insani yardımların daha hızlı şekilde ulaştırılması gerektiği konusunu görüştü.

Blinken ayrıca Rau ile görüşerek ABD Başkanı Joe Biden'ın Polonya'ya yapacağı ziyaret ve Ukrayna'daki savaşla ilgili son durumu değerlendirdi.

Biden perşembe günü Brüksel'de NATO zirvesine katılacak, cumartesi günü ise Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Varşova'da bir araya gelecek.